27 Април 2024 г. Събота

WikiLeaks: Засега България само подтичва в ЕС

2011-09-20 14:37:57
"Две години след присъединяването България все още мъчи да открие своя глас в Европейския съюз. Разсеяна от местните политически борби, засрамена от спирането на европейски фондове и чувствителна към статута си на "квазидържава член", която е обект на свързан с върховенството на закона специален мониторингов механизъм, България е "изпълнител на политики", а не "създател на политики" в 27-членния съюз. Когато тя се осмели да повиши глас, обикновено е по теми от несъществено значение или по "съседски въпроси" като разширяването на ЕС със Западните Балкани, черноморски въпроси и енергийна сигурност."

Така започва секретна дипломатическа грама на бившия посланик на САЩ в София Нанси Макълдауни до Вашингтон. Текстът, озаглавен "След две години България се мъчи да открие гласа си в ЕС", е с дата 14 май 2009 г. и е публикуван от "Уикилийкс".

Според Макълдауни сложното управление на коалицията в България и административните проблеми затрудняват възможността на София да формира конкретни политически цели в ЕС. Посланикът цитира информация на неправителствена организация, според която българските служители, които работят в евроинституциите, са добре подготвени, но някои от тези, които са в българското представителство за ЕС в Брюксел, са "откровено некомпетентни".

В текста, предназначен за Вашингтон, се отбелязва, че ЕС няма доверие в България заради неуспешната борба срещу корупцията на високо ниво, организираната престъпност и заради неправилното управление на еврофондовете. Цитирани са евроанализатори, които твърдят, че ЕС възприема България като "втора класа държава членка".

"Българската непохватност в ЕС допълнително затруднява възможността й да бъде приемана сериозно", продължава грамата. Според контакт на американското посолство от неправителствена организациябългарските лидери "все още нямат идея как ЕС работи".

Цитирано е писмо на премиера Сергей Станишев до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с молба Брюксел да изпрати служители на ЕС, които да следят прилагането на българските закони, работата на българската държавна администрация и управлението на българските еврофондове. Това по думите на източника доказва невъзможността на правителството да се справи с отговорностите на еврочленството.

"Имиджът на България и доверието в нея допълнително са ударени от схващането, че София е в ръцете на Москва", отбелязва Макълдауни. "Зависима от Русия за почти всички свои ядрени, газови и петролни нужди, обвързана с Москва със серия съмнителни енергийни сделки и свързана с Русия от тесни исторически, културни и дипломатически връзки, София поддържа усещането, че все още е представител и довереник на Москва", продължава тя.

В грамата посланикът на САЩ отбелязва, че за двете години на членство в ЕС България в малко случаи е показала активност, като голяма част от темите, за които се е борила, не са били особено значими. За пример Макълдауни дава битката за изписването на единната европейска валута като "евро", а не "еуро" през октомври 2007 г. "След като София заплаши да блокира подписването на споразумението за стабилизиране и асоцииране на Черна гора, Брюксел се предаде, позволявайки София да се хвали с "велик" успех в европолитиката", обяснява тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати