26 Април 2024 г. Петък

НАП откри 100 млн. лв. укрити и неплатени данъци на Ковачки

2011-09-20 05:22:57
Проверка на Националната агенция за приходите (НАП) в 37 дружества на условно осъдения за укриване на ДДС енергиен бос Христо Ковачки е открила укрити и неплатени данъци и осигуровки за близо 100 млн. лв.

Това съобщи тази вечер БНТ, като цитира зам. изпълнителният директор на НАП Димана Митева. Агенцията е завела и иск за несъстоятелност срещу една от фирмите на Ковачки, а според телевизията става въпрос за дружеството "Охрана и минна сигурност".

"Да, наистина има такова нещо, приблизително за такава сума се говори, но това е данъчно задължение и не може да се обсъжда публично", заяви пред "Дневник" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той посочи, че проверката е започнала преди три месеца, но не може да каже какъв е бил поводът за нея. Бъчваров увери, че утре (вторник) НАП ще излезе с позиция и ще даде повече информация по случая.

Според източник на "Дневник" стоте милиона са основно декларирани, но неплатени осигуровки и преки данъци. По неофициална информация в момента тече проверка и в още фирми, свързани с Ковачки, освен тези 37.

"Характерно за случая е, че разглеждаме всички дружества в група, тъй като между тях се осъществяват парични транзакции и те се управляват от хора, които считаме, че са свързани по някакъв начин, и най-притеснителното за нас е това, че задълженията им не се погасяват", коментира пред БНТ Митева.

"Дори и да е така и да има такова задължение, то трябва да се гледа в контекста на всяко едно предприятие - колко данъци е платило, има ли план за погасяване и колко е голяма компанията", коментира лаконично за "Дневник" Десислава Филипова, PR на Ковачки.

От НАП ще поискат обявяване на несъстоятелност и за останалите фирми, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имуществото на тези предприятия, стана ясно още от репортажа на БНТ.

През пролетта Христо Ковачки получи три години условна присъда заради укриване на 16.7 млн. лв. ДДС. Месец по-късно той започна да прехвърля част от дружествата си на офшорни компании от Сейшелите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати