26 Април 2024 г. Петък

Израел очаква независимостта на Палестина като цунами

2011-09-20 05:20:00
Малко преди началото на празника Рош Хашана (Нова година по еврейския календар) политическата система в страната, както и армията и всички служби за сигурност са преведени в състояние на повишена готовност.

Еврейската държава очаква едностранното провъзгласяване на независимост от своите съседи палестинците, пише Би Би Си по повод намеренията на ръководството на палестинската автономия да поиска признаване от ООН на тяхна независима държава на годишната сесия на Общото събрание на световната организация този месец.
 
В Тел Авив отбелязват, че подобна стъпка от страна на ръководството на автономията ще сложи окончателно кръст на бъдещите мирни преговори и обещават до последния момент да направят всичко възможно за предотвратяването й. Организацията на обединените нации не е мястото, където Израел може да разчита на подкрепа. Въпреки това реших да говоря на предстоящата сесия на Общото събрание и да кажа истината на цял свят. Истината е, че Израел иска мир, а палестинците правят всичко възможно за срив на преките преговори“. 

Езикът на жестовете на израелския премиер не оставят и капчица съмнение. Нетаняху подготвя народа си за предстоящите сериозни събития, които по думите му скоро ще окажат влияние не само на държавата Израел, но и на много процеси в Близкия изток, отбелязва Би Би Си.

Масови вълнения

Говорейки за готовността на Израел за едностранни стъпки на палестинците в ООН, в страната имат предвид преди всичко два възможни и най-проблематични сценария. 

Първият е пряко свързан с обезпечаването на сигурността на Западния бряг. 

Радостта на палестинците по случай независимостта, както се опасяват в Израел, лесно може да прерасне в акции на насилие, насочени срещу израелските войници, както и жителите на еврейските селища на Западния бряг. 

През последните месеци ръководството на централния военен окръг на Израел многократно се среща с представители на заселниците, като специално ги призоваха да не се поддават на евентуални провокации на отделни палестинци. 

В случай на масови вълнения на територията на палестинската автономия в израелската армия е разработен мащабен план, предвиждащ прехвърляне за броени часове на три допълнителни батальона войници резервисти (около 1500 войници) за защита на еврейските селища. 

Днес никой не се наема да гарантира пълна сигурност.

„Ситуацията може да излезе от контрол във всеки един момент и тогава всеки план ще бъде неактуален“, казват източници от израелската армия. 

„Подготвяме се да предстоящите събития както всички израелци и не възнамеряваме да предприемаме каквото и да е без съответните армейски указания“, каза заместник кметът на град Ариел, подполковникът от резерва от израелската армия Ели Швиро. 

Той не пожела да говори по-подробно за оперативните детайли около подготовката за евентуални масови безредици, като само посочи, че грижата за сигурността на еврейските заселници не е нещо ново и армията се занимава с това всекидневно от много години. 

Източници от министерството на отбраната на Израел съобщиха, че през последните месеци армията е провела сериозна и щателна работа с жителите на еврейските селища. 

Така например офицери по сигурността и командирите на така наречените отряди за бързо реагиране, каквито има в повечето селища, са преминали специален допълнителен курс във военна база в южната част на Израел. 

Известно е също така, че командващият централния окръг генерал-майор Ави Мизрахи лично се е срещал с ръководството на местните съвети с надеждата да ги убеди в пълната готовност на армията да държи ситуацията под контрол. 

В правителствените среди споделят подобен армейски оптимизъм, но много предпазливо. Запитан дали са готови за евентуални палестински вълнения, един от лидерите на заселническото движение, министърът на науката и технологиите от партията „Еврейски дом“Готвим се за евентуални вълнения“. 

Анексия

Вторият сценарий, който предизвиква не по-малки опасения в Израел, е отрицателен резултат от палестинската инициатива в ООН.
 А какво ще получат палестинците в замяна за отказа?“. 

„Силно се надявам, че Бенямин Нетаняху няма да се поддаде на поредния натиск отвъд океана и няма да ни докара поредната американска мирна инициатива, предвиждаща поредно замразяване на строителството“, казва министърът на инфраструктурата от партията „Наш дом Израел“ Узи Ландау. 

Преди две години Ландау се оказа единственият от министрите от разширения кабинет по въпросите на сигурността, който гласува против плана на Нетаняху за временно спиране на строителството на Западния бряг. 

Днес като „адекватен отговор“ на палестинската инициатива Ландау предлага редица мерки, включително частично анексиране на Западния бряг. 

Лично оръжие 


Мнозина еврейски заселници се опасяват за собствената си сигурност. Въпреки предположенията, че палестинците имат какво да губят в случай на нова интифада, някои от тях се обърнаха с открито писмо към командването на армията. 

В него те поискаха военните публично да огласят по-подробни ясни инструкции относно разрешението за използване на личното оръжие в екстрени ситуации. Засега от армията няма отговор на тази молба.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати