24 Април 2024 г. Сряда

Турция се задъхва под наплива на туристите

2011-09-19 06:14:45
Не говорете на Тогра Сайдън, че има глобална криза. Той работи в Истанбул като туристически гид по 18 часа на ден. "Истанбул се възражда, икономиката ни е силна и политическите проблеми на прага ни карат туристите при нас. Това са проблемите, които винаги съм искал да имам", казва Сайдън, на когото тази година се наложило да се откаже от отпуската си.

Така "Уолстрийт джърнъл" разказа тази седмица за истинския бум в сектора, който преживява страната, подпомогнат от събитията в арабския свят, евтината лира (20% обезценяване спрямо основните валути от ноември насам) и инвестициите в туристическа инфраструктура и луксозни комплекси.

Хотелите в най-големия турски град отчитат най-високата заетост в Европа, много от конгресните центрове и зали са ангажирани до средата на следващата година, на морските курорти им се налага да връщат гости, защото нямат места.

Последните данни на Министерството на туризма и културата за възлизащата на 25 млрд. долара турска туристическа индустрия сочат, че за първите 7 месеца броят на местните и чуждестранните туристи се е увеличил с почти 11% в сравнение със същия период на 2010 г.

Идващите от Европа и Близкия изток туристи носят и чуждата валута, от която Турция се нуждае, за да намали дефицита по текущата сметка, който тази година ще достигне 10% от БВП. Доклад от юли на Междубанковия център на Турция показа, че разходите от кредитни карти на чужденци са се увеличили с 35% за първото полугодие спрямо същия период на 2010 г. В страни със силен туристически сектор като Италия увеличението е 17%, в Португалия - 16%, в Гърция - 14%.

Анализатори твърдят, че това основно се дължи на гостите от Близкия изток, които пътуват по-малко от европейците, но харчат много повече. Германците и британците продължават да са най-многобройните групи от гости, но след тях се наредиха иранците, които тази година са със 75% повече, твърди Министерството на туризма и културата. Експлозивно се е увеличил и броят на туристите от Йемен (към май са били с 87% повече спрямо 2010 г.), Саудитска Арабия (79%) и Ирак (46%).

Този бум се дължи на добрите междудържавни отношения и най-вече на безвизовия режим с арабските държави. Усеща се вече ефектът от турските телевизионни сериали, поп музиката и интереса към историята на Отоманската империя. Днес Истанбул е популярно място за сватби за много араби.

Хотелиерите твърдят, че Турция вече може успешно да се конкурира с луксозните курорти на Италия и Южна Франция.

По брега на Средиземно море комплексът около Анталия отчита 14% ръст на туристите до края на юли. Това са рекордните 6 милиона гости. След 20% годишен ръст през последните 6 години Бодрум на Егейско море също е в уникално силен сезон и местните власти строят летище, за да се справят с растящото търсене.

"В Бодрум има много инвестиции във високия сегмент - скоро отварят врати хотели на "Армани", "Мандарин Ориентал" и "Булгари". Поучихме се от грешките в работата с масовия туризъм у нас и по Средиземноморието, сега се движим към високия клас", казва Сахир Ерозан, собственик на луксозния плажен клуб и хотел "Мачакизи".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати