28 Март 2024 г. Четвъртък

Обама ще поиска днес по-високи данъци, за да свие дефицита с $3 трилиона

2011-09-19 06:12:08
Президентът на САЩ Барак Обама ще заяви в реч днес, че ще спре всякакви ограничения на разходите за здравеопазване, ако Конгресът не вдигне данъците за корпорации и богати американци с цел намаляване на бюджетния дефицит.

Според негови съветници, цитирани от "Ройтерс", той ще изпрати препоръки на членовете на специална конгресна комисия за намаляване на разходите, с които ще могат да се спестят 3 трилиона долара от бюджета в следващите 10 години. Половината от тази сума ще трябва да се набави от по-високите данъци върху печалбите.

"В изказването си президентът ще даде да се разбере, че той няма да подкрепи планове, които искат всичко от някои американци и нищо от други", казва член на администрацията на Обама. Речта е насрочена за 16:30 българско време и ще бъде произнесена в Розовата градина на Белия дом.

Планът му ще включва т.нар. Данък "Бъфет" по името на милиардера инвеститор Уорън Бъфет, който предложи всеки американец, печелещ годишно над 1 милион долара, да бъде обложен с минимален данък.

Подобна мярка е популистка, защото ефектът от нея ще е минимален, но според Белия дом тя ще заложи стандарт за честност в обществото и ще носи потенциал за повече приходи, ако стане закон.
Долната камара на Конгреса обаче е доминирана от републиканци, най-крайните от които веднага оцениха плановете на Обама като "данъчна класова борба".

Специалната двупартийна комисия трябва до 23 ноември да се договори как да се спестят 1.2 трилиона долара от бюджета. Ако това не стане, на 23 декември автоматично ще бъдат орязани разходите на всички ведомства с изключение на отбраната.

Как Обама предлага да се спестят 3 трилиона долара:

ВДИГАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ

Близо 1.5 трилиона долара ще се съберат с промяна в данъчния кодекс на САЩ. Около 800 милиарда от тази сума ще се съберат с прекратяването на данъчните облекчения за богати, които въведе администрацията на президента Джордж Буш. Други 700 милиарда долара ще дойдат с отмяната на данъчни облекчения за домакинствата с високи доходи, за петролно-газовите корпорации и за купуването на бизнес самолети. В тази група мерки е и Данъкът "Бъфет".

ПЕНСИОННИ И ЗДРАВНИ ВНОСКИ

Обама ще избегне големи съкращения в социалните програми за средната класа като тази за пенсионно осигуряване и за здравно подпомагане на възрастни американци (Medicare).
Плановете му са да спести 248 млрд. долара от Medicare най-вече с намаляване на плащанията към болници и клиники. Други около 330 млрд. долара трябва да бъдат спестени от пенсионните програми. Обама обаче няма да предложи никаква промяна в социалното осигуряване и няма да допусне орязване на Medicare, ако големите корпорации и богатите американци не платят своя "честен дял" данъци. Няма и да се вдига възрастта, от която нататък може да се ползват услугите на Medicare.

ПО-МАЛКО ВОЕННИ РАЗХОДИ

Близо 1.1 трлн. долара ще трябва да се спестят от приключването на войната в Ирак и с продължаване на плановете за намаляване числеността на войските в Афганистан. Критици твърдят, че това не е нищо ново, защото представлява продължаване на обявени отдавна срокове за изтеглянето от двете държави.

ПО-МАЛКО ВНОСКИ ПО ЛИХВИ

Планът на Обама предвижда 430 млрд. долара да се спестят от плащания на лихви по кредити, защото всъщност бюджетът ще заема по-малко средства.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати