19 Април 2024 г. Петък

ДПС не издигна кандидат за президент

2011-09-18 06:39:19
ДПС не издигна кандидат-президент, въпреки че самата партия е регистрирана за изборите за държавен глава. Това показа справка на "Дневник" в Централната избирателна комисия (ЦИК) след изтичането на крайния срок (днес в 17 ч.) за подаване на документи  за участие на кандидатпрезидентски двойки на вота на 23 октомври.

От партията на Ахмед Доган не са обявили дали ще дадат подкрепата си на някой от другите номинирани, както и кога - на първи тур или при достигане до балотаж. В края на август членове на партийното ръководство на ДПС казаха пред "Дневник", че те последни ще обявят кандидат, тъй като местните избори са им "в пъти по-важни".

ДСБ и "Другата България" също са регистрирани в ЦИК, но нямат кандидати. От партията на Иван Костов обаче подкрепят претендента на "Съюз на десните сили" Румен Христов.

Общият брой кандидатпрезидентски двойки, подали документи в ЦИК, е 18, съобщи за "Дневник" говорителят на комисията Бисер Троянов. Участие на изборите са заявили 12 двойки, издигнати от партии и една коалиция, и 6 от инициативни комитети.

Днес са се регистрирали Светослав Витков (Светльо от "Хиподил") и Венцислав Мицов; Николай Василев и Владимир Савов, които са издигнати от инициативни комитети, както и партийните Николай Ненчев и Жеко Иванов от БЗНС; Андрей Чорбанов и Ангел Мирчев от "Българска демократична общност".

Останалите двойки, номинирани от партии, са кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова; на "Атака" - Волен Сидеров и Павел Шопов; на Национално движение "Единство" - Сали Ибрям и Валентина Гоцева; на "Национален фронт за спасение на България" - Стефан Солаков и Галина Василева; на Единна народна партия - Мария Капон и Николай Кисьов; на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов и Даниела Димитрова; на "Съюз на десните сили" - Румен Христов и Емануил Йорданов; на "Коалиция за България" - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов; на РЗС - Атанас Семов и Поля Станчева; "За хората от народа" - Павел Чернев и Анелия Димитрова.

Издигнати от инициативни комитети са още кандидатпрезидентските двойки Меглена Кунева и Любомир Христов, Димитър Куцаров и Камелия Тодорова, Алексей Петров и Николай Георгиев, Венцислав Йосифов и Владимир Славов.

Тази вечер ЦИК ще реши кои кандидати ще допусне до изборите, уточни Троянов. Засега няма върнати заради неточности документи.

Комисията обаче поиска за пръв път преди президентски избори Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване" (ГРАО) да провери дали кандидатите отговорят на конституционното изискване да са живели в страната през последните пет години. От ГРАО казаха, че те няма как да направят подобна справка. Срокът е до 20 септември.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати