25 Април 2024 г. Четвъртък

Държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" вече е собственик на футболния "Берое"

2011-09-17 04:59:53
Футболният клуб "Берое" вече е собственост на държавната компания "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, съобщиха от пресофиса на топлоцентралата. "Считано от 14 септември 2011 г. всички 50 хиляди акции на футболния клуб, равняващи се на 100% от капитала му, са собственост на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД",  съобщиха и от пресофиса на "Берое".

За възможно участие на държавната компания в издръжката на "Берое" се говореше от около месец, но в крайна сметка компанията придоби изцяло собствеността. От министерството на икономиката отказаха да коментират новата придобивка на ТЕЦ "Марица изток 2". Коментар отказаха и от принципала на дружеството - Българския енергиен холдинг (БЕХ) с мотив, че "ръководството на компанията е ангажирано в момента".

Прехвърлянето на акциите става безвъзмездно, под формата на дарение от досегашните им собственици СНЦ "Бизнесът за Берое" (49 999 акции) и СНЦ "Национален фенклуб Берое - Стара Загора" (1 акция).

"Берое" е клуб с традиции, прославил България в Европа, шампион на страната през 1986 г. Основна цел пред ръководството е да работи съвместно с Община Стара Загора в посока развитието на футбола в региона – представителен отбор и детско-юношеска школа, които да завоюват високи позиции, като с това се повиши имиджът на футболния клуб", се казва в съобщението на "ТЕЦ Марица Изток 2".

"Всички действия на новото ръководството на клуба ще бъдат изцяло съобразени с установените законовите норми и правила. Новият собственик ще направи всичко необходимо футболният клуб да бъде обезпечен финансово и материално, като по този начин да се гарантира спокойствието и успешната работа на треньорския щаб и футболистите", добавят оттам.

Новината за смяната на собствеността съвпадна с посещението на премиера Бойко Борисов в Стара Загора. Там той обеща "пред стотиците фенове на зелено-белите" осветлението на стадион "Берое" да бъде готово на 26 октомври, се казва в информация на БТА. Борисов получи фланелка на "Берое" от члена на съвета на директорите Михаил Боендруков. Премиерът обеща на старозагорци и нов спортен комплекс с плаж.

Със смяната на собствеността "Берое" на практика се връща практиката на държавните ведомствени отбори. Последният пример за подобна практика в А група беше "Нефтохимик" през 90-те години, който беше издържан от държавната тогава рафинерия "Нефтохим".

"С придобиването на футболния клуб, "ТЕЦ Марица изток 2"ЕАД отново заявява своята отговорност и ангажираност за развитието на спорта не само на регионално, но и на национално ниво", се казва в съобщението на "ТЕЦ Марица Изток 2".

На въпрос на "Дневник" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) дали е дал съгласието си за придобиването на футболния клуб,  от там обещаха отговор по-късно.

В новия съвет на директорите влизат редица представители на мениджмънта на топлоцентралата.

Председател на съвета на директорите става директорът на дирекция "Финансово-икономическа" Боян Боев, а сред членовете са изпълняващият функцията на заместник-директор по въпросите "Маркетинг и обществени поръчки" Илко Русев, заместник-директорът на дирекция "Административен, данъчен и финансов контрол" Наско Шилигарски, както и юристката Диляна Лейчева.

Изпълнителен директор ще бъде един от най-известните футболисти на "Берое" в миналото Васил Драголов, който и досега управляваше оперативно клуба.

Новият собственик гласува изцяло доверие на старши треньора Илиан Илиев, който в началото на седмицата подаде оставка заради петте поредни загуби в първенството. Следващият двубоя на тима е утре срещу лидера в класирането ЦСКА.

"Новият съвет на директорите на ПФК "Берое – Стара Загора" подкрепя и застава изцяло зад треньора Илиян Илиев, треньорския щаб и футболистите, като дългосрочната програма за развитие на клуба е свързана именно с тях", се казва в съобщението.

Седалището на дружеството, което управлява "Берое", е преместено в с. Ковачево, където е седалището на ТЕЦ "Марица Изток 2".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати