25 Април 2024 г. Четвъртък

Брюксел обяви новите правила за Шенген, не се съобрази с критиките

2011-09-17 04:53:26
Европейската комисията предложи да укрепи шенгенското пространство, за да се гарантира свободното движение на стотици хиляди граждани на Европейския съюз и на такива на трети държави, съобщи пресслужбата на институцията. Брюксел обаче не се съобрази с критиките на някои държави членки и настоя вътрешните граници да се управляват на общоевропейско равнище.

Еврокомисията е убедена, че временното връщане на границите оказва силно влияние на цялото шенгенство пространство. По тази причина "възможността да се възстановява граничният контрол по вътрешните граници трябва да се управлява на европейско равнище по прозрачен, последователен и ефикасен начин", гласи съобщението от Брюксел.

Новите мерки не се отнасят за разширяването на шенгенското пространство. Те биха засегнали България и Румъния, едва когато двете страни станат част от зоната без граничен контрол.

Въпреки че държави членки бяха тези, които инициираха изясняване на правилата за вътрешните граници, някои от тях бяха първите критици на проектопредложението. В началото на седмицата Франция, Германия и Испания дори излязоха с обща позиция, подчертаваща нежеланието им да отстъпят национални правомощия на Брюксел при връщането на граничния контрол.

Съгласно новия режим решенията за повторно въвеждане на вътрешни граници за предвидими събития (като големи спортни събития или важни политически срещи) ще се вземат на европейско равнище след предложение от Еврокомисията. При извънредни ситуации пък страните от ЕС ще имат право на едностранни действия, но само за период от 5 дни. Ако се налага удължаване на този срок, решението за поставяне на граничен контрол ще се взима на ниво ЕС.

Еврокомисията предлага и да се укрепи управлението на Шенген. За тази цел прилагането на шенгенските правила ще се проверява чрез предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава членка от ръководени от Брюксел екипи, съставени от експерти от други страни и Frontex.

В случай на сериозни пропуски в спазването на правилата, Брюксел предвижда "предприемането на мерки за подкрепа, включващи техническа и финансова помощ". Ако проблемите продължават да са налице и след това, "може да се вземе решение за разрешаването на временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници", обяснява Еврокомисията.

Това на практика означава, че провинилите се държави няма да бъдат официално изключвани от пространството. Ако не защитават добре външните граници на ЕС обаче, те могат да бъдат изолирани, когато съседките им въведат контрол по границите си.

За да влязат в сила, предложенията на Брюксел ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати