29 Март 2024 г. Петък

Wikileaks: Държавна сигурност витае над България

2011-09-16 16:32:41

Темата за отварянето на досиетата на ДС присъства трайно в дипломатическите доклади на САЩ, изпращани от София и разсекретени от Wikileaks.

През 2006 г. посланик Байърли изпраща грама с най-високо ниво на секретност, озаглавена "Досиета на Държавна сигурност витаят над България". [06SOFIA786]  В нея е описан подробно скандала с разсекретяването на няколко досиета на журналисти от Румен Петков. Байърли цитира разузнавателни източници, според които това не е част от някаква политическа стратегия, а е самоинициатива на Петков, който искал да си отмъсти на журналист. Лидерите на БСП - Първанов и Станишев са се видяли в чудо и не знаят "как да напъхат духа обратно в бутилката" - пише посланикът.

В няколко доклада Байърли проследява и дебатите около създаването на закона за досиетата, както и сформирането на Комисията по досиетата.

Той отбелязва, че шефовете на разузнаването и кръгове в БСП оказват "огромен натиск" над депутатите, за да останат неприкосновени и да не бъдат разкрити като агенти на ДС. Мистериозната смърт на Божидар Дойчев - шеф на архива на разузнаването също повдига вълна от спекулации и извежда на преден план необходимостта да се приключи с това наследство от комунистическото минало - обобщава Байърли в некласифициран доклад от края на 2006 [06SOFIA1655]

В друга грама от април 2007 г. [07SOFIA510]  е цитиран Касим Дал, според когото "тези деяния от миналото може да се окажат по-неудобни за сегашната Българската социалистическа партия отколкото откровенията за отделни случай на сътрудничество."

Дал казал още, че "официални лица на такива високи постове като Първанов и Петков са по-загрижени да прикрият следи за парични сделки, които биха могли да доведат косвено до тях."

Биволъ се свърза с Касим Дал за коментар и той отрече да се е срещал с посланик Байърли или с други служители на американското посолство и да е казвал подобни неща.

Имат ли досиета Поптодорова и Бокова?

"Налице е и повтарящата се спекулация, че високопоставени български дипломати, които в момента служат в западните столици, включително посланици във Вашингтон (Елена Поптодорова б.ред.) и Париж (Ирина Бокова б.ред.), ще се окажат свързани с Държавна сигурност." - продължава грамата, но от текста не е ясно кой прави тези спекулации - Касим Дал или други лица.

"Много от тези имена няма да бъдат чак толкова голяма изненада – все пак не бива да се забравя, че Елена Поптодорова започва кариерата си като преводач на Тодор Живков, но най-вероятно ще бъдат използвани от опозицията за злепоставяне на правителството." - коментира Байърли.

Той подчертава, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление - "всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизмът".

Според посланика "само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна и да избегнат тази неточна оценка на миналото им."

Както е известно, проверката на Комисията по досиетата не показа данни за съпричастност към Държавна сигурност на Елена Поптодорова и Ирина Бокова, която сега е генерален директор на Юнеско. За посланик Поптодорова стана известно, че епредавала секретна информация от кухнята на правителството на американското посолство и има статут на "стриктно защитен" информатор.

Скандалът "Гоце"

Още през 2006 г. във Вашингтон е изпратена информацията, че Първанов е сътрудничил с ДС, въпреки че Румен Петков категорично отрича съпричастност на президента. Досиетата на Първанов и на други политически фигури от неговото поколение са потвърдени от друга разузнавателна агенция - отбелязва Байърли в цитираната по-горе секретна грама.

Специален доклад с поверителен статус е отделен на официалното осветляване на "Гоце" през юли 2007 г. [07SOFIA916] 

източник: bivol.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати