29 Март 2024 г. Петък

Политолозите: Балотажът неизбежен!

2011-09-16 16:26:52

Малко повече от месец преди Президентските избори основните претенденти за вота вече са ясни. След издигането на Стефан Данаилов за вице на Ивайло Калфин БСП започна своя щурм към Дондуков 2 с високо самочувствие и вяра в успеха. Редом с това срещу Росен Плевнелиев се надигна цялата опозиция в разигралия се скандал с искан подкуп от времето преди той да стане министър.

В дясно също чакат своя шанс, а кандидати като Меглена Кунева и Волен Сидеров се броят за сериозни претенденти в борбата.

По темата пред ТВ Европа директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов заяви, че в момента само твърдите ядра са готови да гласуват.

"Тях никаква кампания няма да ги разклати", подчерта Павлов. Според политолога доц.Татяна Буруджиева пък само при по-висока активност на изборите може да се получи по-сериозно разместване и привличане на гласове.

Юлий Павлов определи като малко странна кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин – Стефан Данаилов. 

"Досега Калфин и Кунева бяха на кантар. Месец и половина след появата на Калфин, той не успя да разчупи този паритет и те продължиха да са на кантар. Сега може да има много спекулации какво ще се случи до изборите, но то не започна да се случва. Предполагам вече, че с появата на Данаилов наистина леви симпатизанти, които досега подкрепяха Кунева, постепенно ще се върнат към кандидата на БСП" - каза Юлий Павлов. Едната прилика ще я видим според мен в края , след като се гласува, защото казах за мен в момента нещо се случва или хората лъжат, или не са им добре подбрани терените, или не са им задълбочени и детайлизирани индикаторите, инструментариумът – не знам, нещо се случва... Това, което виждам на терен – все пак доста обикалям България нещо има разминаване, нещо има мъдрене, значи 2001 година нямаше нито една агенция, която е казала точните резултати". 

И двамата политолози обаче вярват, че балотаж ще има и то между ГЕРБ и БСП. Докато обаче доц. Буруджиева не е убедена кой ще спечели, то Юлий Павлов е сигурен, че президент и вицепрезидент на страната ще бъдат съответно Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

По темата с кандидат-президентската двойка на БСП преди дни се изказа и политологът Евгений Дайнов. Той също бе категоричен, че със Стефан Данаилов червените ще стигнат до балотаж.

Дайнов отбеляза и безспорния за него факт, че кандидатът за президент Ивайло Калфин е имал проблем с мобилизирането на „червените бабички”, докато със Стефан Данаилов се компенсира неспособността му да привлече твърдото червено ядро.

Като цяло оценката на политолозите е, че Стефан Данаилов е на път да изхвърли Меглена Кунева от балотажа. На него пък се очаквало интересен двубой с кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев, за когото все още се дават най-големи шансове за победа.

Що се отнася до влиянието на ДПС и това какво ще направи Доган, експертите смятат, че лидерът на Движението за права и свободи едва ли ще подкрепи когото и да било на първия тур, а ще изчака втория и там е по-вероятно да подкрепи двойката, изправена срещу ГЕРБ.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати