24 Април 2024 г. Сряда

Набедените за "брокери" ще съдят Кадиев

2011-09-16 16:18:02

Съветниците от ГЕРБ Орлин Иванов и Радослав Тошев и областният управител Данаил Кирилов ще заведат дела срещу кандидата за кмет от БСП Георги Кадиев. 

Техните имена бяха посочени от Кадиев като "брокерите", които са искали 500 хил. евро подкуп от Росен Плевнелиев през 2007 г. заради сделката за Бизнес парка в София.

И тримата бяха категорични, че ще спечелят делата за клевета и Кадиев ще е първият осъден кандидат за кмет.

Ще поискам всички доклади по въпроса да бъдат проверени от прокуратурата, посочи Данаил Кирилов. Лъжите на Георги Кадиев  достигнаха своя апогей днес, възмути се Орлин Иванов.

Първият доклад по замяната на терени между Столичната община и "Линднер" от пролетта на 2007 година е внесен от Иван Нейков и Атанас Тасев, посочи Орлин Иванов. Той разполагал с "червена папка", от която тепърва ще вадят факти за всички схеми на БСП за последните 25 години.

Иванов посочи, че той и Данаил Кирилов  са подкрепили доклада, а против са били от БЗНС-ДП,  "Гергьовден", "ССД" и "Демократи за София".

Въпреки приемането  на доклада той не е изпълнен от "Софийски имоти". Вторият доклад е следствие на бездействието на "Софийски имоти" и е внесен на 26 февруари 2008 година от Данаил Кирилов, Орлин Иванов и Радослав Тошев.

Неговата цел е била изваждането на имотите от капитала на "Софийски имоти". Най-голямата наглост е да обявят, че ние тримата, които сме искали да приключим тази сага, сме искали подкуп, отсече Иванов.

По думите му тогава СДС, ГЕРБ и "Атака" са гласували единодушно за доклада, а сред гласувалите "против" е Георги Кадиев.

С третия доклад от 16 октомври 2008 година, внесен от Данаил  Кирилов, са подобрени параметрите на сделката. При гласуването  целият Общински съвет е "за" с изключение на петима общински съветници.

По думите на областния управител Данаил Кирилов докладът, който е гласуван през 2007 година, не е бил изпълнен над половин година от общинското дружество "Софийски имоти". Кирилов  припомни, че с встъпването на ГЕРБ в СОС е била прекратена  практиката на замените, като в случая се е гледало като на  замяна на имоти за инфраструктура. Извършена беше оценка на имотите отново, тъй като старата не беше актуална.

 

Установи се,  че имотите на общината са с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на  "Бизнес парк София". По данните тогава от "Бизнес парк София" стойността на инвестициите е 18 млн. лв., които са допълнителен бонус към получените от общината имоти, каза Кирилов.

"Четири години Георги Кадиев подсвиркваше и критикувашe, без да е внесъл нито един доклад за инфраструктурни проекти", подчерта  Радослав Тошев.  "Имах съмнения, че той 4 години е на лека дрога, но от днес съм сигурен, че е на тежка. Срамно е, че София има такъв кандидат за кмет. БСП трябва да се срамуват от него", подчерта той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати