26 Април 2024 г. Петък

Приходите в НОИ се сгромолясват

2011-09-16 07:30:08
Изоставането на приходите от осигуровки става застрашително. Към края на август недостигът е 237 млн. лв. от планираното в бюджета на държавното обществено осигуряване, съобщи новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНТ. Само два месеца по-рано изоставането беше със 160 млн. лв.

От Националната агенция за приходите (НАП), която отговаря за събираемостта на осигуровките, прогнозираха, че към края на годината дефицитът ще бъде около 300 млн. лв. Ако недостигът продължава да се трупа със същото темпо, тази прогноза може да се окаже твърде оптимистична. Сумата ще се натрупа към и без това огромния планиран дефицит от 1.4 млрд. лв., който ще се запълни с пари от данъци, а оттам влияе върху целия републикански бюджет.

Причините за по-малкото постъпления са намаляването на осигурените и ниските доходи, върху които се правят вноските, обясниха от НОИ. През периода януари - юни 2011 г. плащащите осигуровки за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година.

Според сметките в Закона за бюджета на общественото осигуряване през тази година осигурителният доход трябва да стигне 610 лв., но средната му стойност за първите шест месеца е 586 лв. Фактор за намаляването на приходите в осигурителния институт е и нарастването на сивата икономика. От данните на НОИ се вижда, че половината от работещите се осигуряват върху суми до 420 лв.

Изоставането на приходите беше причината за нападките на управляващите срещу бившия управител на института Христина Митрева, която беше принудена да подаде оставка. Шефът на НАП Красимир Стефанов я обвини, че планираните постъпления от осигуровки не могат да бъдат събрани от приходната агенция, което увеличава дефицита и в бюджета на държавата.

Въпреки че не е участвал в разчетите за тази година, новият шеф на НОИ Бисер Петков допусна, че "вероятно има известна непрецизност и недобра методология при планирането на приходите за 2011 г.". За да се избегне това, сметките за постъпленията за догодина ще се правят и от двете институции.

Петков добави, че към края на август НОИ е спестил 31 млн. лв. от предвидените разходи. Икономиите идват основно от по-малкото средства за болнични и намалените разходи за издръжка на службите за социално осигуряване.

Бисер Петков добави, че се е разбрал с шефа на НАП да работят за опростяването на осигурителните декларации и за "значително съкращаване на банковите сметки и кодовете за плащане на вноски". Двамата се договорили "да се анализира възможността за обвързване при подаването на двете осигурителни декларации - образец 1 и образец 6". Целта била да се "минимизира рискът от осигурителни измами и да се облекчи коректният бизнес при декларирането на осигурителни данни пред НАП".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати