23 Април 2024 г. Вторник

Емануил Йорданов е вицепрезидентът на Румен Христов

2011-09-16 07:23:18
Емануил Йорданов е номиниран за вицепрезидент на кандидата за държавен глава на "Съюза на десните сили" Румен Христов. Това потвърдиха пред "Дневник" източници от СДС. Информацията съобщи dariknews.bg.  

Очаква се кандидатпрезидентската двойка Христов- Йорданов да се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) утре, ден преди крайния срок на 17 септември.

"Одобряваме кандидатурата, Емануил Йорданов все пак е от СДС", каза пред "Дневник" председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев. По думите му това е един от опитните политици на СДС.

Лидерът на ССД Стефан Софиянски заяви, че одобрява номинацията на Йорданов за вицепрезидент. По думите му всички формации в "Съюза на десните сили" също са съгласни. "Обсъждаха се и други кандидати, сред които Любен Дилов-син и други по-професионални", допълни той, но отказа да назове имената им.

Лидерите на другите формации в съюза не бяха открити за коментар.

След като Христов спечели предварителните избори на "Синята коалиция" през юни, вицепрезидентът трябваше да бъде излъчен от ДСБ.

В началото на септември СДС изненадващо регистрира коалиция за изборите за държавен глава с новото ОДС (Общност на демократичните сили - "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия на Александър Праматарски), както и с Български демократически форум и Обединени земеделци с лидер Петя Ставрева. В новия съюз обаче не влезе партията на Иван Костов.

Въпреки разменените остри реплики между лидерите на десните партии Мартин Димитров и Иван Костов, от ДСБ продължиха да подкрепят кандидатурата на Румен Христов, но отказаха да посочат подгласник на Христов.

Така новите партньори на СДС обявиха, че ще имат думата за кандидата за вицепрезидент. Румен Христов очакваше всяка формация от съюза да посочи по едно име и той да избере от 10 - 15 предложения и да отсее "шорт листа".

Емануил Йорданов е завършил право в Софийския университет "Климент Охридски" и работи като адвокат. През 1997 година беше избран за депутат от СДС в 38-то Народно събрание.

От 1999 до 2001 г. беше министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. Той замести на поста Богомил Бонев.

По-късно, през 2004 г., Йорданов беше един от зам.-председателите на СДС когато лидер беше Надежда Михайлова.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати