26 Април 2024 г. Петък

Старт на учебната 2011/2012 г. – леки раници и 5 ваканции

2011-09-15 06:26:17

Възможността учениците да получат по два комплекта с безплатни учебници, за да олекнат тежките им раници, въвеждането на електронните учебници в клас и петте ваканции, са новостите за учебната 2011/2012 година, обещани от образователното министрество.

За първи път от новата учебна година в училище ще "влязат" и електронните учебници. Учителите ще могат да използват първото поколение от електронни учебници - Prosveta Libri Magici /"Вълшебните книги"/, на издателство "Просвета".

Първата им версия включва 45 заглавия - от буквара за най-малките, до езиковите учебници за осмокласниците. В електронните учебници е включен целият задължителен учебен материал от традиционните хартиени учебници.

Пет ваканции ще имат учениците през новата учебна година, като едната от тях - есенната, е нова ваканция. Тя ще е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище на 2 ноември.

Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците. Коледната ваканция ще е по-дълга, ще започва по традиция от 24 декември, но ще продължи до 8 януари, включително. Така учениците ще са във ваканция 16 дни.

През февруари и април 2012 г. също ще има ваканции и така през новата учебна година учениците почти всеки месец ще могат да редуват учебните с ваканционни дни.

Заради новия график на учебното време и ваканциите МОМН обяви, че през май 2012 г. държавните зрелостни изпити и външното оценяване след седми клас ще са на едни и същи дати.

Очаква се днес около 63 000 първокласници в страната да прекрачат училищния праг, като около 10 000 от тях ще са в София. Всяко училище ще прецени кога да е откриването на учебната година.

"Пътна полиция" призовава всички водачи на автомобили да шофират с включени фарове през първия учебен ден - 15 септември.

"Нека всички допринесем за това - у дома и в училище децата непрекъснато да бъдат обучавани на правилно безопасно поведение с точно спазване на правилата, обясняват целта на акцията от КАТ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати