26 Април 2024 г. Петък

Апелативният съд дава ход на делото "Белнейски"

2011-09-15 06:12:41

Осъденият на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев, ще обжалва наказанието си днес пред Пловдивския апелативен съд.

Колев беше признат за виновен по всички повдигнати обвинения – за изнасилванията и убийствата на двете сестри и за блудство с по-малката – Христина. Все още се издирва втори човек, за когото се смята, че е изнасилил едната сестра. 

"В процеса ще настояваме да бъдат събрани нови доказателства, защото за всички е ясно, че Лазар не е убил сестрите", заяви пред Dnes.bg адвокатът на подсъдимия Марин Марковски. 

Той обвини шефката на Пазарджишкия окръжен съд Ивена Парпулова, която произнесе доживотната присъда за Колев, в предубеденост по време на делото „Белнейски”.

"Съпругът на съдия Парпулова е бил адвокат на Лазар по друго дело за изнасилване, но моят клиент се е отказал от него, тя е знаела това, което е груба процесуална грешка”, категоричен е Марковски. 

За случаят адвокатът е научил след решаването на делото в Пазарджик.

 

"Ако знаех този факт, щях да поискам отвод на съдията още в началото", заяви още защитникът на Колев.

Той ще поиска от апелативните магистрати в Пловдив, процесът да се върне на първа инстанция в Пазарджик, тъй като има пропуски в събирането на доказателствата.

Има постъпило искане за събиране на нови доказателства, потвърдиха от Съдебната палата в Пловдив.

„Направени са три искания - за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, изслушване на експерти и допускане до разпит на свидетел, съдът ще се произнесе по време на заседанието след изслушване становищата и на останалите страни в процеса.”, съобщи за  говорителят на Апелативния съд Марияна Кирезиева.

От съда поясниха, че по време на процеса пред първата инстанция са разпитани над 45 свидетели и изслушани повече от 40 експертизи. Представените от страните доказателства са събрани в 30 тома.

Росица и Христина Белнейски бяха убити на 28 януари 2006 г., а телата им бяха открити три дни по-късно в местността "Грамадите" между Брацигово и Пещера.

След разследване, продължило пет години, след връщания и съмнения за подмяна на доказателства, на 7 февруари 2011 г. стартира делото срещу Колев.

Основното доказателство срещу него са ДНК материал, открит по телата на Росица и Христина, както и показанията на негов съкилийник.

В мотивите си за издаване на доживотна присъда на Лазар Колев, магистратите от Окръжния съд в Пазарджик отчетоха, че доказателствата по делото безспорно го сочат за извършител на жестоките престъпления.

Според съдия Ивета Парпулова, отричайки да е извършил престъплението, Лазар Колев прави опит да се измъкне от тежкото наказание.

Делото в Пловдивския апелативен съд започва в 13,30 часа и е насрочено за разглеждане в открито заседание. Поради обстоятелството, че част от доказателствата представляват класифицирана информация, съдът може да прецени отделни съдопроизводствени действия да се проведат при закрити врати и да засекрети част от заседанията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати