29 Март 2024 г. Петък

Борисов спрял парите на Сливен, но ГЕРБ остава зад Лечков

2011-09-14 07:23:39

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично е спрял парите за всички европроекти за строителство на община Сливен.

"Лично съм се разпоредил да не се изплаща и съфинансирането от бюджета, както и да се спре финансирането по европроектите", категоричен е Борисов.

Причината за спирането на 8-те проекта на обща стойност около 60 млн. лв. са допуснати нередности при избора на изпълнителите.

"Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти", коментира премиерът.

За случая в Сливен още преди месец и половина той провел среща с министрите Томислав Дончев, Росен Плевнелиев и доскорошната заместничка на регионалния министър Лиляна Павлова, която пое поста, след като Плевнелиев се включи в президентската битка. Те го информирали, че "проблемът в Сливен си стои".

По думите на Борисов от ЕК са приветствали взетото решение. За пръв път у нас се спират всички европроекти на община.

Скандалът с европарите за Сливен тръгна от група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен", които пуснаха в нета документален филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Видеото е на български език с английски субтитри и представя конкретни схеми за източване на европейски и общински пари от "престъпен кръг" около кмета Лечков.

Сигналът на общинарите се разглежда в средата на юли от комисията по жалби и петиции в Европейския парламент.

Брюксел реагира, като праща писма до българските власти, в които изразява безпокойство за нередности при избора на изпълнителите на обществените поръчки. Затова и правителството взима решение за спирането на европарите като превантивна мярка.

Въпреки това обаче ГЕРБ не смята да свали подкрепата си от Йордан Лечков, след като наскоро издигна кандидатурата му за трети мандат. Борисов посочи, че промяна в това отношение няма да има. 

Министър-председателят присъства днес на предсрочното пускане на пътен възел "Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път – Южна дъга.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати