26 Април 2024 г. Петък

Археолозите достигнаха до убиеца на Христос

2011-09-14 06:40:43

Събитията, които са описани в Евангелията, биват смятани от много историци за недостоверни, определяйки ги като религиозни измислици, или в най-добрия случай - като исторически анекдоти. При това те се позовават на древноримски историци и хронисти, които старателно осветляват всяко по-маловажно събитие в живота на Римската империя с многобройните й провинции, но не обръщат кой знае какво внимание на разпъването на "Юдейския цар".

Последните археологически находки обаче заплашват да нанесат сериозен удар на скептиците, предаде КРОСС.

Рядка находка, оказала се в ръцете на израелски учени, дава ценни сведения за живота на непосредствените участници в събитията, които се описват в Новия завет.

Преди три години представители на Министерството на антиките на Израел попадат на богата гробница, в която откриват древна урна, покрита с орнаменти и гравиран надпис. Проучването показва, че крадците са взели костницата (контейнер с пепел) от гробницата, намираща се в една пещера в близост до еврейската долина Елаа, където по-рано бяха открити много еврейски надгробни могили от периода на Втория храм.

За да се идентифицира находката, длъжностните лице се обръщат към доктора по археология в университета Бар Илан и към професор по археология от университета в Тел Авив - Ювал Горен. Едва ли хората, които непрестанно се борят срещу набезите на иманярите в Свещенните места, са предполагали, че предоставят в ръцете на учените едно от косвените доказателства за живота и смъртта на Исус Христос.

Това лято експертите направиха своето окончателно заключение. Оказва се, че в урната се е съхранявала прахта на член на първосвещеното семейство Каяфа. Т.е. това е човекът, който според библейските писания е убедил Синедрион да убие проповедника от Назарет (т.е. Исус), за което му е платил 30 сребърника. Да, става дума за апостола-предател Юда Искариотски, който в крайна сметка е сурово наказан от римския прокурор Пилат Понтийски със смъртно наказание. На костницата, обрамчена с флорални мотиви, има надпис на арамейски: "Мириам, дъщеря на Исус, син на Каяф - свещеник на Бейт Имрия".

Според изследователите това име - Бейт Имрия, се отнася до географското название "Бейт Имрия", откъдето произхожда семейството на Каяфа (припомняме, че идентифицирането на човек по неговото родно място е често срещана практика по тези места. Например Исус е наричан "Исус от Назарет", тъй като произхожда от Назарет, а Юда е бил известен още и като Искариотски, по името на селището Кариот, където е роден).

Археолозите и историците са на мнение, че разположението на някогашното селище Бейт Имрия трябва да се търси някъде по склоновете на планината Хеврон.

Понастоящем археолозите в Израел са обхванати от желанието възможно най-скоро да намерят мястото на погребението, от където крадците са задигнали ценната урна. В крайна сметка, освен на костите на Каяфа, могат да попаднат и на други ценни артефакти от библейските времена.

Според археолозите, търсенето трябва да става в долината Елаа, на югозапад от днешен Ерусалим, където според Стария завед е станала легендарната битка между Давид и Голиат.

Припомняме, че през юни тази година, археолозите откриха гробницата на един от 12-те ученици на Исус Христос. След продължилите 32-годишни неуспешни разкопки, италиански изследователи това лято откриха гроба на апостол Филип в турския курорт Памуккале. Неговият гроб случайно бе идентифициран в руините на древния град Хиераполис, сред останките на древна християнска базилика.

Преди това, друго сензационно откритие бе направено в Италия. Тамошни учени откриха мощите на апостол Павел, които са съхранявани в саркофаг, открит през 2006 г. под олтара на римски храм. Археолозите успяха да стигнат до гробницата посредством малка сонда, която прокараха в малък отвор. С нейна помощ те успяха да извадят частици от благороден ленен плат, чиния от чисто злато и син плат с влакна от лен.

Две години по-рано, археологическа експедиция открива останки от сграда в Назарет, които според направените изследвания са на около 2 хиляди години. Направените допълнителни проучвания, съпоставянето на фактите с древни хроники, както и факта, че находките са открити до църквата "Свето Благовещение", за която се знае, че е издигната върху пещерата, където е родена Дева Мария, доведоха до заключението, че останките са от сградата, в която са живяли Исус Христос и Дева Мария.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати