25 Април 2024 г. Четвъртък

"Ройтерс": Гърция пропуска първата си приватизационна цел

2011-09-14 06:02:15
Гърция няма да успее да изпълни ангажимента си в областта на приватизацията през първия месец по плана, договорен с инспекторите от Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка заради вътрешна съпротива на процеса на раздържавяване и бюрокрацията, се казва в анализ на агенция "Ройтерс".
 

Международните кредитори обявиха, че Атина трябва да набере 1.7 млрд. евро от продажба на държавни активи до края на септември и общо 5 млрд. евро до края на годината. Това е ключово условие, за да продължи отпускането на помощ на закъсалата държава, която е изправена на ръба на фалита.

До момента от приватизация са постъпили 400 млн. евро – от отдавна постигнатата сделка за продажбата на държавния дял от 10% в бившия телекомуникационнен монополист - OTE.

Инспекторите от така наречената тройка вече обявиха, че не очакват Атина да изпълни този план.

"Правителството смята, че може да изпълни поставените задачи, но ние имаме сериозни съмнения", коментира пред "Ройтрес" представител на "тройката", пожелал анонимност.

Гърция трябва да продаде активи за 50 млрд. евро до 2015 година, за да убеди кредиторите в сериозността си да реформира неконкурентоспособната си икономика и да подкрепи по този начин договорения през миналата година спасителен пакет от 110 млрд. евро.

Анализатори коментират, че провалът в постигането на приватизационните цели ще усложни допълнително отпускането на втори спасителен пакет от 109 млрд. евро, който бе договорен от лидерите в еврозоната през юли.

"Със сигурност мога да добавя към съмненията, че Гърция ще успее да постигне договореното с нейните кредитори", коментира пред агенцията Диего Искаро, икономист в IHS Global Insight.

Постигането на приватизационната цел през първия месец е условие за отпускането на поредния транш за 8 млрд. евро. Той е жизнено важен за страната, за да избегне фалита.

Засега обаче в рамките на септември изглежда реалистично само една сделка да бъде приключена – тази за частично държавната OPAP – най-голямата хазартна компания в Европа. От удължаването на лиценза за работата й през следващите 10 години се очаква в държавния бюджет да постъпят между 750 и 925 млн. евро. 

Удължаването на концесията на OPAP и на практика удължаването на монопола й обаче върви бавно, е казал държавен слижител пред "Ройтерс".

Приключването дори на тази сделка ще бъде трудно. Правителството все още не е избрало съветници, които да оценят колко нови лиценза си заслужава да се дадат. Срокът, който си е определило за това е 26 септември. 

От OPAP очакват да подпишат предварително споразумение с правителството до края на месеца като по този начин ще помогнат за вместването в сроковете, е посочил главният изпълнителен директор Янис Спанудакис. Това обаче не означава, че Атина ще получи парите до края на месеца.

Бюрокрацията е основната пречка и пред планираната продажба на държавната лотария, която се оценява на 200-600 млн. евро, съобщил анонимен източник, запознат със ситуацията.

"Работим толкова бързо колкото можем, но графикът е много труден за изпълнение", коментирал близък до проекта, който уточнил, че едва ли може да се очаква приключване на сделката до края на септември.

Другите обещания – за продажба на миноритарни дялове в пристанището в Солун - Thessaloniki Port и във водното дружество EYATH тихомълком са извадени от списъка за раздържавяване. Синдикатите са силно негативно настроени срещу продажбата на двете компании.

Оттеглянето е мотивирано от спад в цените на акциите на двете компании. През последните три месеца те са загубили около 28 на сто от пазарната си оценка.

"Въпросът е дали правителството може да промени графика на неговите приоритети...за да избегне продажба на нищожни цени", коментира шефът на новата приватизационна агенция на Гърция Йоанис Кукиадис.

Заради наближаващия срок – краят на септември, в който очевидно няма да се постигнат целите, финансовият министър Еванеглос Венизелос започна да лансира края на декември като срок, в който правителството може да изпълни поетите си ангажименти.

"Ние трябва да съберем конкретна сума – 5 млрд. евро през 2011 г. и 28 млрд. евро до 2014 г.", мотивира се той в началото на месеца като изобщо пропусна да спомене сумата от 1.7 млрд. евро, заложена за края на септември.

За да увери, че новата цел би била изпълена, Венизелос посочи планираната продажба на 35-процентния държавен дял в най-голямата петролна рафинерия - Hellenic Petroleum – която има добър шанс. Въпреки това обаче целта от 5 млрд. евро до края на годината изглежда несигурна.
"Смятам, че е много трудно за правителството да постигне целта", коментира икономистът от Citigroup Джада Джани.

"При сегашната пазарна ситуация е много трудно да приватизираш каквото и да било, защото парите, които ще получиш, са много по-малко отколкото би получил при нормални обстоятелства", допълни той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати