25 Април 2024 г. Четвъртък

Общината натиска за нови бус ленти в София

2011-09-14 05:38:41

Столичната община ще води разговори за промяна на нормативната база, за да се позволи обособяването на бус ленти на места, където сега това не се позволява. Това каза заместник-кметът Любомир Христов пред БТА.

На 15 септември Столичният общински съвет ще гласува внесения от консултантската фирма "Мот Макдоналд" Генерален план за организация на движението в София.

Консултантът по плана предложи още преди година да се направят самостоятелни ленти за градския транспорт по няколко столични булеварда, където такива няма - "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски".

По думите на Христов обаче има нужда от самостоятелни платна за градския транспорт и на други места, като даде за пример  бул. "Гоце Делчев" - от пазара "Красно село" до Южния парк, където от двете страни може да се обособи самостоятелна лента за автобуси.

Мерки, заложени в генералния план, които могат да облекчат  трафика, са затварянето на улици, обособяването на еднопосочно движение и нови изисквания към инвеститорите.

Част от мерките в него трябва да бъдат изпълнени до 2014 г., а останалите - до 2020 г.

Предложението е да не се дават строителни разрешителни, ако няма план за организация на движението след реализирането на обекта, но това ще важи главно за новите сгради с площ над 10 хиляди кв. м или за обекти, където се предвиждат над хиляда посетители на ден.

В тези случаи те ще са длъжни да правят сами "Оценка за въздействие върху трафика".

Според консултантите индикативната стойност на новите кръстовища, паркинги, пешеходни трасета и велосипедни алеи за следващите пет години е близо 115 милиона лева.

Предлага се и въвеждането на по-висока от 50 километра в час скорост за движение по част от основните трасета в столицата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати