28 Март 2024 г. Четвъртък

Европейците пият най-много твърд алкохол

2011-09-14 05:36:28

Старият континент е с най-тежки проблеми, свързани със злоупотребата с алкохола.

Това бе констатирано на среща на Световната здравна организация и нейното Европейско регионално бюро с участието на 53 държави в Баку.

Европейците пият най-много, като случаите на епизодични злоупотреби със спиртни напитки касаят 20 на сто от пълнолетното население, установиха експертите.

По статистически данни консумацията на алкохол на Стария континент се е снижила през 90-те години на миналия век. Но след това тези нива се повишиха и стабилизираха в периода 2004-2006 година.

Средногодишната употреба на спиртни напитки варира според отделните държави, но се равнява на 9,24 литра чист алкохол на глава от възрастното население.

Общата тенденция сочи увеличена консумация в източната част на континента и понижени стойности в западната й част.

Този процес се изразява и с по-високата смъртност на източноевропейците на възраст между 20 и 64 г., чиято продължителност на живота е с 6 години по-къса от тази на западноевропейците, посочва БТА.

Участниците във форума изтъкнаха, че няма такова понятие като "безопасно ниво за употреба на алкохол". Хората, които през целия си живот поемат 60 гр. спиртни напитки дневно, рискуват до 10 пъти повече да умрат от болест, свързана с алкохола.

Поради тази причина регионалният форум набеляза спешни мерки за намаляване на употребата на спиртни напитки в периода 2012-2020 година.

Те включват увеличаване на акцизите, ограничаване на часовете за продажба, строго спазване на минималната възраст за купуването на спиртни напитки, въвеждане на по-ниски нива на алкохолни проби за шофьорите, превантивни програми и лечение на алкохолозависими и др.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати