19 Април 2024 г. Петък

Милан шамароса Барса с голове в първата и в последната минута

2011-09-14 05:34:21

Европейският клубен шампион Барселона завърши наравно 2:2 срещу Милан в първи мач от осма група на Шампионската лига.

Резултатът бе открит от гостите, които поведоха много изненадващо още в първата минута на срещата, но Барса успя да изравни чрез Педро в края на първото полувреме, а в началото на втората част Давид Вия от пряк свободен удар успя да реализира втори гол за испанския тим. Тиаго Силва с глава изравни резултата в продължението на мача.

В "сърцето на отбраната" на каталунците отново започнаха Хавиер Масчерано и Серхио Бускетс, които за пореден път трябваше да запълват дупката в защита заради отсъствието на титулярите Карлес Пуйол и Жерар Пике.

Изключително силни прояви в защита имаше Алесандро Неста, като 35-годишният ветеран на Милан спаси поне три сигурни гола с перфектни и много навременни намеси, в които показа, че защитната игра също може да бъде превърната в изкуство.

В дефанзивния вал на Барселона личаха доста пробойни, като на няколко пъти през първото полувреме натоварените със защитни функции играчи на испанския колос бяха матирани от повратливия Пато и неговите колеги в нападението на Милан.


 

Двубоят на стадион "Ноу Камп" започна с шок за всички зрители на стадиона, които мощно подкрепяха настоящия европейски клубен шампион.

Още след 25 секунди игра Милан шамароса Барселона, когато Алешандре Пато развинти трима каталунски футболисти в центъра на терена и с мощен спринт проби към наказателното поле на домакините.

Виктор Валдес се хвърли да спасява положението, но Пато се подигра с него, като шмугна кълбото между краката на стража и така седемкратният европейски клубен шампион попари Барса, вкарвайки гол още от съблекалните.

В четвъртата минута топката бе подадена отново към Пато и Дани Алвеш с последни усилия успя да предотврати ново опасно голово положение, при което стрелецът на Милан пак щеше да остане лице в лице срещу Валдес.

Две минути по-късно Барса отправи първия си удар в мача, но шутът на Давид Вия бе толкова неточен, че Абиати дори не си позволи да погледне към топката.

Правеше впечатление, че в първите десетина минути липсва типичният домакински натиск и Барса не натискаше своя съперник, който стоеше много добре на терена и играеше изключително грамотно.

За сметка на това "блаугранас" отново имаха смазващо предимство при владеенето на топката - 74% : 26% в полза на домакините.

В 12-тата минута топката изненадващо попадна у Давид Вия, който стреля с десния крак, но кълбото облиза мрежата на вратата на Абиати, но от външната страна. След това вратарят на "росонерите" парира далечен удар на Меси.

Пет минути по-късно Алешандре Пато отново навърза няколко футболисти на испанския тим и подаде към втурналия се вдясно Боатенг, който отправи силен и неточен удар.

Още в следващата атака на Милан защитният вал на Барса отново увисна и в последния момент топката бе избита от краката на Пато, който създаваше големи главоболия на домакините от началото на срещата.

В 19-тата минута Лионел Меси изпълни пряк свободен удар и за късмет на гостите топката нацели лявата греда на Абиати, който бе безпомощен в ситуацията, но пък имаше късмет.

В средата на първото полувреме Дани Алвеш пусна меко подаване към Давид Вия, който нанесе удар по топката със странична ножица от точката на дузпата, но не успя да намери целта.

Точно след половин час игра Алвеш комбинира с Меси и аржентинецът нанесе удар от малък ъгъл, при който Тиаго Силва не успя да се намеси, но пък Абиати докосна кълбото с върха на пръстите си, след което топката се отби от лявата му греда, която го спаси за втори път в двубоя.

Минута по-късно Абиати улови шут на Меси с левия крак по диагонала, когато нисичкият нападател нахлу към пеналта на италианците.

Защитата на Милан ставаше все по-сгъстена, натискът на Барса се засилваше, а европейският клубен шампион дори достигна до 80% при владеенето на топката, което обаче не даваше резултат.

В 36-тата минута бетонът на Милан се пропука. Меси тръгна отляво, Абате реши да пази топката с тяло, но бързоногият аржентинец мина от лявата му страна, пусна кълбото към малкия пеналт и там непокритият Педро Родригес изравни резултата, засичайки право във вратата на Абиати, който нямаше какво да направи.

Минута преди края на редовното време на първата част съдията Мартин Аткинсън свири засада на Лионел Меси, който изскочи от дълбочина и преодоля Абиати, като при ситуацията останаха съмнения за редовността на съдийското отсъждане. В добавеното време на първите 45 минути Шави се отличи със силен удар, който премина покрай вратата на гостите.

Втората част започна така, както завърши първата - със снаряд на Шави, който този път бе точен, но Кристиян Абиати внимаваше и отрази неговият шут.

В 50-тата минута Барса реализира втори гол в срещата. Давид Вия се нагърби с изпълнение на пряк свободен удар и много технично прати топката над стената, построена от Абиати, който плонжира, но дори не успя да докосне кълбото и така каталунците напълно заслужено поведоха за първи път в двубоя.

Последваха минути в които играта се контролираше отново от домакините, но те значително намалиха темпото на игра, търсейки повече свободни пространства. От своя страна шампионът на Италия нямаше друга алтернатива и трябваше да поглежда по-често в предни позиции.

Първата опасност пред вратата на Валдес за второто полувреме дойде едва в 72-та минута, когато слаб удар с глава на Пато попадна в ръцете на испанския страж, като това бе едва вторият точен удар на Милан в мача.

Десет минути по-късно Кларънс Зеедорф пропиля много добра атака на "росонерите", когато вместо да подаде към двама свои съотборници по крилата, полузащитникът реши да играе сам и загуби топката.

В 88-та минута пред влезлият като резерва Ибрахим Афелай се откри чудесна възможност да открие головата си сметка, но неговият удар срещна крак на бранител и опасността отмина.

В добавеното време на срещата, в 92-та минута, Тиаго Силва нанесе силен удар с глава, засичайки топката след центриране от корнер и така каталунците бяха попарени за втори път в срещата, получавайки голове в първата и в последната минута на сблъсъка срещу италианския шампион.


Барселона - Милан  2:2

0:1  Алешандре Пато - 1'
1:1  Педро Родригес - 36'
2:1  Давид Вия - 50'
2:2  Тиаго Силва - 92'


Барселона:  Валдес, Бускетс, Масчерано, Алвеш, Абидал, Кейта (Пуйол - 67'), Шави, Иниеста (Фабрегас - 39'), Педро, Меси, Вия (Афелай - 83')

Милан:  Абиати, Неста, Силва, Абате, Дзамброта, ван Бомел (Акуилани - 77'), Боатенг (Амброзини - 34'), Зеедорф, Ночерино, Пато, Касано (Емануелсон - 62')

източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати