27 Април 2024 г. Събота

Търговията в страната агонизира, добре че са чужденците

2011-09-14 05:21:48
Българинът купува само най-необходимото, а търговците отчитат добри обороти единствено по морето.

В малките градове във вътрешността на страната квартални бакалии отбелязват 40 на сто спад на продажбите и са на ръба на фалита, показва проверка на в. „Труд“, провокирана от последните данни на националната статистика за вътрешната търговия за юли.

Търговците по черномоорските курорти отчитат по-високи обороти, благодарение най-вече на руските туристи. Фирмите за бързооборотни стоки са доволни и от румънците, които на път за родината пълнят колите, защото у нас всичко е по-евтино.

Ситуацията обаче е коренно различна във вътрешноста на страната. Стотици квартални магазинчета в Стара Загора, Пловдив, Пазарджик са на ръба на фалита, отбелязва изданието. 

По данни на националната статистика от края на миналата седмица потреблението на храни, напитки и цигари през юли бележи повишение от 0,5% спрямо юни. Но това е, защото се отчитат и оборотите на големите вериги. 

Магазина в родопското село Дрянка вече има 5000 лева несъбираеми вересии. Собственикът Недялко Манолов продава от 15 години, но казва, че никога не е имало такива задължения. По думите му борчовете са натрупани не от пенсионерите, а от работещите хора с 4-5-членни семейства.

„Работещите са най-бедни! Вземат по 200-300 лв. заплата, а не им стигат за изхранването и затъват“, разказва Манолов.

Свито е и потреблението на дрехи и обувки в страната, въпреки сезонните намаления, достигащи на места 70%. Ренесанс обаче изживяват магазините за втора употреба.

Годината е тежка и за търговците на бяла и черна техника. Пазарът е нестабилен и потреблението е свито, като са добри само продажбите на нови IT продукти – лаптопи и стоки от новопоявили се сегменти като таблетите. 

Кризата удари един от прохождащите сектори в България, който отдавна се е наложил по света – електронната търговия, отбелязва изданието. Бавното навлизане на продажбите през интернет се обяснява с липсата на данъчни облекчения, както и на много измами в онлайн магазините.

От началото на годината само през март и април е имало увеличения на оборота съответно със скромните 0,2 и 0,1%. За сметка на това през останалите месеци продажбите се свиват средно с по 1%.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати