27 Април 2024 г. Събота

"Алма тур" и "България Ер" на килимчето при Трайков

2011-09-13 16:19:45

При всички положения компаниите ще понесат санкции за ситуацията с блокираните у нас чужди туристи. Това подчерта министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща за кризата с блокираните чужденци по родното Черноморие.

Той привика в министерството шефовете на "Алма тур" и "България Ер", за да се информира за хода на преговорите за решаване на казуса.

"Поведението и на двете компании е изключително безотговорно на фона на усилията, които държавата прави за популяризиране на българския туризъм", отсече Трайков.

Според министъра поведението на двете фирми изглежда нерационално и не личи в последните два дни да се случва нещо за разрешаване на проблема.

 

Около стотина туристи са останали у нас от уикенда, има и такива, които в момента са на почивка в България, а връщането им е под въпрос – общо около 600 души.

Трайков заяви, че решението, което се търси, е „България ер” да извози туристите, които още не са си тръгнали, като след това бъде обезщетена от застраховката "Професионална отговорност" на руските  туроператори.

Трайков бе категоричен, че стоте туристи, останали от полетите от уикенда, трябва да бъдат извозени днес, най-късно утре, а за останалите да бъде изготвен план.

“България Ер” и в момента продължава да извозва пътници, информира по-рано транспортният министър Ивайло Московски.

По последна информация, с която той разполага, локалните туроператорски компании на територията на Русия, на Балтийските държави и на Финландия  заплащат още вeднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на тези средства в различните държави от  съответните си гаранционни фондове или чрез Агенцията за защита  на потребителя.

Оттам нататък пътниците могат да водят дела за пропуснати ползи или загуби спрямо "Алма тур", обясни транспортният министър.

До края на сезона, към 30 октомври, се очаква още около 3200 летовници от България да бъдат транспортирани, уточни той. 

Московски не каза дали ще се стигне до отнемане на лиценза на "България Ер", но и не отхвърли такава възможност. 

"Считам, че до голяма степен има кооперативност в действията на превозвача", коментира министърът.

Над 1000 руски и финландски туристи бяха блокирани на летищата във Варна и Бургас в петък, събота и неделя.

Те не излетяха от страната ни, тъй като туроператорът „Алма тур“ има натрупан дълг към авиопревозвача „България Ер“, който отказа да изпълни полетите.  Задълженията са за над 7 млн. лв.

Прокуратурата започна проверка по случая. От обвинението имат съмнения за неправомерни действия от страна на служители както на "Алма тур", така и на "България Ер".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати