Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 25
Начало arrow Политика arrow "Алма тур" и "България Ер" на килимчето при Трайков

"Алма тур" и "България Ер" на килимчето при Трайков

  Print E-mail
2011-09-13 16:19:45
източник: dnes.bg

При всички положения компаниите ще понесат санкции за ситуацията с блокираните у нас чужди туристи. Това подчерта министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща за кризата с блокираните чужденци по родното Черноморие.

Той привика в министерството шефовете на "Алма тур" и "България Ер", за да се информира за хода на преговорите за решаване на казуса.

"Поведението и на двете компании е изключително безотговорно на фона на усилията, които държавата прави за популяризиране на българския туризъм", отсече Трайков.

Според министъра поведението на двете фирми изглежда нерационално и не личи в последните два дни да се случва нещо за разрешаване на проблема.

 

Около стотина туристи са останали у нас от уикенда, има и такива, които в момента са на почивка в България, а връщането им е под въпрос – общо около 600 души.

Трайков заяви, че решението, което се търси, е „България ер” да извози туристите, които още не са си тръгнали, като след това бъде обезщетена от застраховката "Професионална отговорност" на руските  туроператори.

Трайков бе категоричен, че стоте туристи, останали от полетите от уикенда, трябва да бъдат извозени днес, най-късно утре, а за останалите да бъде изготвен план.

“България Ер” и в момента продължава да извозва пътници, информира по-рано транспортният министър Ивайло Московски.

По последна информация, с която той разполага, локалните туроператорски компании на територията на Русия, на Балтийските държави и на Финландия  заплащат още вeднъж стойността на полетите и след това изискват възстановяване на тези средства в различните държави от  съответните си гаранционни фондове или чрез Агенцията за защита  на потребителя.

Оттам нататък пътниците могат да водят дела за пропуснати ползи или загуби спрямо "Алма тур", обясни транспортният министър.

До края на сезона, към 30 октомври, се очаква още около 3200 летовници от България да бъдат транспортирани, уточни той. 

Московски не каза дали ще се стигне до отнемане на лиценза на "България Ер", но и не отхвърли такава възможност. 

"Считам, че до голяма степен има кооперативност в действията на превозвача", коментира министърът.

Над 1000 руски и финландски туристи бяха блокирани на летищата във Варна и Бургас в петък, събота и неделя.

Те не излетяха от страната ни, тъй като туроператорът „Алма тур“ има натрупан дълг към авиопревозвача „България Ер“, който отказа да изпълни полетите.  Задълженията са за над 7 млн. лв.

Прокуратурата започна проверка по случая. От обвинението имат съмнения за неправомерни действия от страна на служители както на "Алма тур", така и на "България Ер".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година ...
  Новини Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков ...
  Новини "Заповядайте, съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора", призова лидерът на опозицията Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обаче иска през това време народът да знае какво става в ...
  Новини БСП излиза от пленарна зала.Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.ГЕРБ минират националното съгласие, обяви Корнелия Нинова. ...
  Новини Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?