26 Април 2024 г. Петък

Стриите - един особено неприятен козметичен дефект

2010-07-25 00:52:43

    Много често определят стриите като основен враг на красотата и вероятно не без основание те са си спечелили това прозвище. Без съмнение появата им е кошмар за всяка суетна дама, а по ирония на съдбата стриите могат да се превърнат и в кошмар за по-суетните господа.

    Дефект, който променя изцяло представите за красиво и хармонично тяло

    Белезникавите белези са изключително неприятно козметично отклонение във вида и структурата на кожата, което много често потенцира понижено самочувствие и депресия. Особено сериозно стриите повлияват върху емоционалното състояние на активно спортуващите, тъй като те значително понижават техните резултати в борбата за добре изглеждащо тяло.

    Стриите се образуват най-често:

    • през пубертeта, когато силно се повишава нивото на половите хормони и на надбъбречната жлеза;
    • по време на бременност, вследствие на нарушен баланс на хормоните естроген и прогестерон;
    • не без значение е и бързото разрастване на корема, гърдите и ханша;
    • при рязка промяна в телесното тегло или под влияние на определени хормони в тялото, и най-вече тези на надбъбречната жлеза (кортизон), които участват в метаболитните процеси.           

    От медицинска гледна точка представляват вътрешни разтягания на съединителната тъкан, атрофични белези, които се различават по цвят и структура. Образуват се по ханша, бедрата, седалището, корема и бюста, понякога могат да се наблюдават и по вътрешната страна на мишницата. Резултат са от разкъсване на нишките, разположени в съединителната тъкан, вследствие на неконтролиране на процесите на отслабване или напълняване, при което кожата е подложена на неестествено разтягане или свиване. 

    Когато обаче проблемът е на хормонална основа, тогава се наблюдава промяна в процесите на синтез на два основни белтъка, които придават здравина и еластичност на кожата - колаген и еластин. Когато тяхното количество намалее, кожата започва да изтънява и то на мястото, което е подложено на най-силно разтягане.

    Защо стриите имат различно оцветяване?

    Факт, дължат се на увреждане на съединителната тъкан, в която има разположени кръвоносни съдове. В началния стадий именно те придават червен или син цвят на стриите, но с времето тези съдове отмират и белезите получават белезникаво оцветяване. Важно е да се отбележи, че именно това е периодът, в който неприятните белези се поддават на лечение. Освен това в стриите няма клетки, които да образуват пигмент, поради което дори и при излагане на слънце или посещение на солариум тези белези няма да придобият цвета на кожата.

    Фактори за появата на стрии

    • На първо място - механични фактори, които са свързани с преразтягане на съединителната тъкан. Момент, в който основата на кожата не съумява произведе достатъчно бързо нови колагенови и еластинови влакна и просто се разкъсва.
    • Патологични състояния, при които под влияние на хормонален дисбаланс съединителната тъкан изтънява и нейната опорна функция намалява. Например, синдромът на Кушинг - рядко срещано заболяване, характеризиращо се с увеличен синтез на глюкокортикоиди от надбъбречната жлеза.
    • Употребата на различни медикаменти, съдържащи кортикостероиди, предписвани за терапия на редица кожни заболявания, водят до значително редуциране на здравината и еластичността на кожата.
    • Генетична предразположеност - през последните години се прокрадва мнението, че появата на стрии е генетично преопределена. Но за съжаление все още няма убедителни доказателства на тази хипотеза.

    Превенция срещу появата на стриии - възможно ли е това?

    Само новопоявилите се стрии могат да се третират по определен начин с помощта на медицинска козметика, например директно инжектиране на необходимия колаген или третиране на кожата с хиалуронова киселина, която е известна с хидратиращото си и вискозно-еластично действие върху кожата. От друга страна тя стимулира естествената й защита срещу свободните радикали, причиняващи нейното стареене, и придава свеж и младежки вид.

    Срещу стриите съществуват и други процедури, например все по-често прилагащата се кислородотерапия, базираща се на дълбокия масаж, с цел обновяване на съединителната тъкан. 

    В определени случаи, когато появата им е предвидима, е възможно да се вземат някакви превантивни мерки (напр. продължителната употреба на кортикоидни медикаменти). В други случаи просто е необходимо да бъдем по-разумни - грижейки се добре за нашето тяло, можем да предотвратим далеч по-сериозни неща от стриите. Например, съзнателните грижи за личното тегло - без да се допуска рязко покачаване или намаляване на килограмите, или пък обратния вариант - покачване на мускулна маса. 

    Не забравяйте, че кожата трябва да бъде добре хидратирана, което означава, че трябва да си осигурите достатъчен прием на течности, особено през горещите дни. Най-добрата формула в това отношение е 30 мл вода на килограм тегло, т.е. човек с тегло 70 кг трябва да приема по 2.1 л течности на ден. За активно спортуващите количеството вода трябва да бъде увеличено до 3.5 л.

    Освен това - хранете се правилно! Само така ще можете да осигурите необходимите за кожата, а и за целия организъм витамини и минерали. Ценните микроелементи имат забележителен подмладяващ ефект, действайки върху епидермиса и дермата. 

    От друга страна те са важен допълнителен фактор за функцията на много ензими с антиоксидантно действие и оказват въздействие върху клетъчния метаболизъм. Например: млякото и млечните продукти осигуряват необходимото количество калций; месото, кълновете и бобовите растения набавят желязо, а пълнозърнестите продукти, рибата и яйцата - флуор. Соята и соевите продукти ще ви осигурят достатъчно количество ненаситени мастни киселини, както и витамините А, В и Е.

    Особено важен е приемът на витамини от групата В, и най-вече В5, който участва в преноса на енергия и в процесите на синтез на някои от основните съставки на клетъчните мембрани, в резултат на което кожата е здрава и еластична. Черен дроб, спанак, риба, ядки, соя - със сигурност ще ви осигурят достатъчно от този витамин. 

    Прилагайте и задължителните процедури за стимулация на кръвообращението - например масаж чрез пощипване, ежедневни процедури с кремове и гелове на базата на морски екстракти, розово масло, лимонена трева, пшеница, орех, колаген, еластин и глицерин. Не на последно място - не носете прекалено тесни дрехи, които затрудняват кръвообращението ви и могат да потенцират появата не само на стрии, но и на целулит.

    Какво да правим, когато козметичният дефект вече е налице?

    Можете да се погрижите те да изглеждат малко по-незабележими, залагайки на подходящата козметика. И не само - грижата за поддържане на телесното тегло в нормални граници остава, защото нова рязка промяна би влошила състоянието на вашите стрии. Не прекалявайте и със слънчевите бани, които значително ще подчертаят този недостатък. Освен това на помощ идва ипластичната хирургия, която третира стриите както всички останали белези.

    Малко полезни съвети...

    • Необходими са постоянни грижи за вашата кожа, тъй като немарливостта обикновено води до сухота, лющене и стареене на външната обвивка на тялото.
    • Винаги започвайте със скраб, но имайте предвид, че той се нанася само върху добре напарена и отпусната кожа, например след водни процедури. Топлата вана засилва кръвообращението и разтваря порите, а скрабът отстранява излишните вроговени клетки по кожата. След което всяко козметично средство действа много по-интензивно.
    • Следващият етап е овлажняването, което трябва да се повтаря всеки ден. В съставът на най-ефикасните овлажняващи и възстановяващи продукти задължително трябва да присъстват натурални етерични масла от жожоба и карите.
    • Нанасяйки тези средства, трябва да обърнете сериозно внимание на областта на гърдите, корема и ханша. Според статистиката на клиничните изследвания видим резултат може да има само след една седмица системно използване на възстановяващи средства.
    • Редовно масажирайте тялото си с четка и пийте редовно сок от грейпфрут и лимон.

    Стриите не застрашават здравословното състояние, но силно повлияват емоционалното, затова не им позволявайте да се появяват!

източник: bb-team.org

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати