26 Април 2024 г. Петък

Новите крушки май съвсем не са еко

2011-09-12 07:32:03

Производството и депонирането след употребата на енергоспестяващите крушки не е толкова "зелено" начинание и за целта ще бъде изразходвана повече енергия, отколкото при спрените от производство традиционни осветителни тела. Това твърди експертът по осветителни тела Луси Мартин пред британския "Дейли експрес".

Възможно е всички мерки на Евросъюза за задължителното въвеждане на флуоресцентните крушки и забраната на 60-, 75- и 100-ватовите може би ще се окаже една от най-големите грешки на Брюксел.

Луси Мартин отдавна се бори за организирането на референдум по въпроса, а не сляпо да се следват спусканите от ЕС директиви. Според нея замърсяването с парникови газове вследствие на производството на новите крушки значително надвишава това на старите. Съхранението на излезлите от строя флуоресцентни тела също се нуждае от повишен разход на енергия. Те трябва да се депонират в специални сметохранилища, тъй като съдържат живак.

При реотановите крушки нямаше подобни повишени изисквания. В крайна сметка може да се окаже, че набедените за неекосъобразни жични ветерани може би ще се окажат "по-зелени" от прехвалените им заместители.

Директивите на ЕС забраниха използването на реотановите 60-ватови крушки, след подобни мерки за извеждането на 100- и 75-ватовите. Но те ще бъдат още в търговската мрежа до изчерпване на произведените количества. Същата съдба ще сполети догодина и 40-ватовите.

Новите заместители са значително по-скъпи от забранените серии, но в никакъв случай не са по-безопасни за здравето. Според проф. Джон Хоук, председател на Европейското дружество за фотодерматология, енергоспестяващите крушки излъчват малки, но опасни ултравиолетови лъчения, които могат да причинят проблеми у хора с повишена чувствителност на кожата.

С по-дълги експозиции има опасност от развитие на рак. Според Хоук старите крушки не трябва да отиват със заповед на бунището, докато не бъдат разгледани всички здравни аспекти при приложението на новите, които въобще не са добре изучени. Те могат да бъдат опасни за децата, особено когато се счупят.

Но в Брюксел твърдо застават зад решението си за подмяната. Според говорителя на ЕС Давид Д'Арси масовото въвеждане на флуоресцентните крушки ще бъде равносилно на изваждането от движение на седем милиона автомобила от движение във Великобритания. Всяко домакинство ще спести 40 британски лири годишно. При старите крушки 95 на сто от енергията се губи в топлина, докато само 5% дава светлина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати