25 Април 2024 г. Четвъртък

EUobserver: Невинни се озовават в затворa заради бързите екстрадиции в ЕС

2010-07-25 00:41:38
Бързите екстрадиции на основание Европейската заповед за арест все още вкарват невинни хора в чуждестранни затвори. Така миналата година над 250 дела са били изпратени за посредничество в агенцията за съдебно сътрудничество на ЕС, Евроюст, съобщи EUobserver.

Общо 256 дела са били изпратени на Евроюст през 2009 г. с цел да посредничи между държавите-членки. При тези случаи две или повече държави-членки не са били съгласни с обхвата и пропорционалността на Европейската заповед за арест (ЕЗА), показва годишния доклад на агенцията.

Схемата за бърза екстрадиция, създадена след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, позволява заподозрени да бъдат изпращани от една еврочленка в друга в рамките на 45 дни. Това се случва, ако прокурорите имат основания да вярват, че заподозреният е извършил сериозно трансгранично престъпление.

Националните власти обаче често отказват да екстрадират свои граждани с обяснението, че имат събрани малко доказателства или че арестите не са пропорционални на сравнително дребни престъпления.

"Това, което можем да направим е да даваме съвети и да проверим как можем да облекчим изпълнението на Европейската заповед за арест, например да кажем на прокурорите какви доказателства да събират за по-нататъшното разследване", съобщи говорител на Евроюст пред изданието.

Колегията на агенцията, съставена от 27 прокурора, обаче няма правомощията да отменя грешно издадени заповеди за арест или да спира екстрадиция, дори процедурите да не са изпълнени съгласно всички изисквания.

Проучване на няколко случая на великобританската неправителствена организация Fair Trials International показва, че схемата за бърза екстрадиция позволява много лесно хора да бъдат изпращани в друга държава. Там те често не разбират процедурите и обвиненията, повдигнати срещу тях.

"Въпреки че Европейката заповед за арест е предвидена за раздаване на правосъдие, настоящата система на практика създава сериозни неправди", казва Катрин Хърд представител на организацията. "Трябва да се създадат решителни предпазни мерки в системата, за да спре това", допълни тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати