25 Април 2024 г. Четвъртък

Джокович нокаутира Федерер

2011-09-11 07:04:29

Световният номер 1 Новак Джокович е първият финалист в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В невероятно драматичен и стойностен двубой, завършил преди броени минути, сърбинът сътвори впечатляващ обрат срещу 5-кратния шампион Роджър Федерер за крайното 6/7, 4/6, 6/3, 6/2, 7/5.

Двубоят започна с тотално надмощие на сервиращите, като в първата част нито един от двамата тенисисти не успя да стигне дори до възможност за брейк, което логично доведе развръзката на сета до тайбрек.

В него Федерер започна по-концентрирано пръв стигна до минипробив, а в последствие дори до три поредни сетбола, които Джокович със завидна вещина успя да отрази.

Подемът в играта на Федерер продължи и в началото на втория сет, като в третия гейм най-накрая се стигна и до възможности за брейк, първата от която бе пропусната от Роджър, но при втората швейцарецът успя да стигне до така желания от него пробив.

В тези минути направи впечатление изключително стабилната игра на Федерер от основната линия, великолепният му до момента бекхенд, с който той дори успяваше да си изкове предимство в разиграванията и най-вече агресивния му стил на игра, който принуждаваше Джокович почти винаги да стои 2-3 метра зад основната линия.

Всичко това обаче коренно се промени на старта на третия сет, в който като че ли Федерер “изчезна от корта”, тотално предаде инициативата на сърбина и резултатът не закъсня.

С изключително солидна игра Джокович не остави никакви шансове на Роджър и набързо възстанови статуквото на корта и вече влезе като фаворит в заключителния пети сет.

Тук драмата бе пълна, след като световният номер едно изигра един безобразен осми гейм, в който загуби подаването си и предостави на Федерер възможността да сервира за мача (при 5/3).

Публиката на “Артър Аш Стейдиъм” изригна, предчувствайки триумфа на своя любимец, но не на това мнение бе “феномена” от Белград.

С изумителен ретур от форхенд Джокович отрази първия мачбол на швейцареца, а след това и д-р Федерер “помогна да извадят сърбина от реанимационната”, пропилявайки и втория мачбол, а в последствие и подаването си.

Ноле не се нуждаеше от повече подаръци, спечели следващите три гейма и така си осигури мястото на финала за втора поредна година, където ще очаква или Рафаел Надал, или Анди Мъри.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати