26 Април 2024 г. Петък

Туристическият сезон приключва със скандал, атакисти твърдят, че ГЕРБ плаща на Сидеров за подкрепата...

2011-09-11 05:57:56

Неделните вестници отразяват с подробности темата заруските туристи, блокирани у нас заради дългове на туроператора, осигурил престоя им.

„Близо 180 от блокираните от петък в Бургас над 500 руски туристи отпътуваха за Москва днес след продължителни преговори и след като руският им туроператор плати повторно билетите им. Друга група отпътува късно вечерта на борда на правителствения самолет, изпратен по разпореждане на премиера. Общият брой на заминалите за Русия е около 260.
Все още не известно кога ще дойде развръзката за останалите - над 350 руснаци и 180 финландци, изчакващи да се приберат в родината си. Те са настанени в хотели в района на Бургас и ще очакват прибирането си през следващите дни, след като от петък насам бяха отменени поне 4 полета на "България Еър", резервирани от туроператора "Алма тур".
Кризата с туристите на бургаското летище започна вчера, след като "България еър" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината според компанията е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лв.към авиокомпанията." - пише „Дневник".

„Две правителства се заеха да спасяват 900 руски туристи, които не могат да се върнат в родината си след почивка у нас. Причината е, че българският туроператор "Алма тур" дължи 7 млн. лв. на авиопревозвача "България ер" за туристически чартъри през лятото.
Сутринта премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на транспорта Ивайло Московски и на икономиката Трайчо Трайков да разрешат проблема между двете компании, за да могат хората да се приберат у дома. По-късно със случая се зае и Външно министерство, защото на много от туристите им изтичат визите. От Москва пристигна зам.-министърът на туризма Григорий Саришвили." - информира „24 часа".

В. „Труд" също отразява темата под заглавие „Скандал за финал на туристическото лято".
„Летният сезон, от който туристическият бранш и държавата очакват сериозен ръст на туристи и приходи, е на път да приключи със скандал. След като ден и половина около 700 руснаци не можаха да се приберат у дома заради отменени полети, сега руските туроператори ще трябва да платят още веднъж за техните билети. Подобна развръзка се очертава и пред стотици финландски туристи...Според представители на туристическия бранш подобен проблем може сериозно да засегне имиджа на страната ни. 
Премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски заплашиха с отнемане на лицензите и "Алма Тур", и "България ер". Заради кризата правителственият "Еърбъс" беше изпратен спешно в Бургас, за да откара в Москва възрастните хора, бременните жени и майките с малки деца." - уточнява всекидневникът.

„Представители на руското консулство във Варна посетиха летището и се договориха за осигуряване на храна и вода за пътниците...
През тази година за пръв път руските туристи изпреварват като брой германските, а курортите по Южното Черноморие са посрещнали групи от държави, в които България не е особено популярна, изтъкнаха преди дни от туристическия бранш.
Според данните на летищата в Бургас и Варна през тази година руските туристи са общо 290 хил. души, а германските - 242 хил., като най-вероятно това ще се запази до края на сезона." - отбелязва в. „Сега".

„Три министерства подхванаха кризата с руските туристи", обобщава „Стандарт"Наредих на три министерства да следят за разрешаването на ситуацията и да осигурят възможност за връщането на туристите в родината им и предоставих и самолета на правителството. България прави всичко възможно в интерес на традиционно добрите ни връзки за разрешаване на проблема и въпреки, че става въпрос за търговски отношения, водеща е грижата за хората."

Разкритието на вицепремиера Цветанов , че на кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев е предлаган подкуп, но той не е пожелал да даде показания по случая, също присъства в неделния печат.

„Трима общински съветници от София искали 500 000 евро подкуп от кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев.
Това е станало преди местните избори през 2007 г., разкри вицепремиерът Цветан Цветанов. При него дошъл приятел на Плевнелиев, който разказал, че той има проблем с отчуждаването на земя, част от проекта му за бизнес парка."За да вземе акт 16, Плевнелиев бе започнал процедура по отчуждаване и оценка на парцела. Тогава тримата съветници на важни позиции в СОС му поискали парите, за да му решат проблемите", разказа Цветанов. Вицепремиерът питал Плевнелиев дали е готов да даде показания, за да започне досъдебно производство.
"Каза ми, че не желае да се занимава, но няма да участва в корупционен механизъм." На въпрос защо съветниците не са били подведени под отговорност, Цветанов отговори, че държавата тогава е позволявала всичко това да се случва. Било невъзможно да се съберат доказателства." - пише „24 часа".

„Той (Цветан Цветанов - б. р.) беше попитан за друг случай, споделен от Плевнелиев преди време, че му е предлаган подкуп от 50 000 евро. За случая напомни днес Георги Божинов от левицата, който в пленарната зала попита кой е човекът предлагал подкупа и дали министър от кабинета го е свързал с Плевнелиев.
Цветанов обаче вместо да отговори на въпроса се върна в спомените си от 2007 г. за това как са се запознали с Плевнелиев...Посъветвал Плевнелиев да сезира компетентните органи, но той не пожелал да се занимава, тъй като нямал доверие на държавата...По-рано днес Росен Плевнелиев отказа да коментира случаите с обяснението, че няма да участва в компроматна война." - информира „Дневник".

Вестниците отделят място и на медийните изяви на вицепремиера Симеон Дянков.

„Приоритет в Бюджет 2012 и до края на мандата на правителството ще бъде увеличението на доходите на социално най-слабите групи.Увеличение на пенсиите едва ли ще има от началото на следващата година, но възможност за такова  увеличение ще се търси с бюджета за 2012 година. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.Вицепремиерът посочи, че политиката по доходите през следващата година няма да се фокусира само върху заплати и пенсии, а ще се преценява къде държавата може да има по-активна секторна политика, така че доходите на населението да се увеличават.
Предвиждат се субсидии за зеленчукопроизводители, пчелари, птицевъди и свиневъди, ще се подкрепят икономически сектори в региони, които са икономически по-изостанали."  - пише „Стандарт"

В. „Дневник" цитира друго интервю на финансовия министър, в което той уверява, че България не се е отказала от амбициите за влизане в Еврозоната.
„България остава решена да изпълни ангажимента да приеме еврото възможно най-бързо въпреки кризата, обхванала ЕС, казва българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнъл"...
Изданието припомня предишно изказване на Дянков, който заяви през Си Ен Ен, че разговорите с Брюксел за влизане на България в еврозоната са замразени за неопределено време. Но днес министърът подчерта, че успешното прокарване от правителството на новите закони за данъчна стабилност и стихването на призивите за данъчно хармонизиране на еврозоната са успокоили и притесненията на София, което означава, че разговорите могат да бъдат подновени в идните месеци.

"Може и да не е модно, но ние продължаваме напред с плановете да не е модно, но ние продължаваме напред с плановете да влезем в еврозоната. Следим проблемите в еврозоната и естествено те ни безпокоят, но наша стратегическа цел остава да гарантираме, че нашата страна следва европейския път. Нашата парична единица е обвързана с еврото, така че защо да чакаме?", пита Дянков. Той обаче изрази опасение, че набъбващото бреме на дълговете на други страни в ЕС може накрая да осуети стремежите на София да се присъедини към еврото през 2014 г." -  се казва в публикацията на  „Дневник".

Неделният печат напомня и случая с насилието пред столичната джамия, като се цитират твърдения, че то е провокирано от лидера на „Атака". Волен Сидеров.

„Двама бивши членове на "Атака" обвиниха лидера Волен Сидеров, че има личен принос за кървавия бой пред столичната джамия на 20 май т. г. между националисти и мюсюлмани.

Сидеров е поискал лично протестът да се премести близо до мюсюлманите, след което се стигна до безредици, твърдят напускащите активисти Ивайло Минов и Мартин Мартинов - организатори на протеста.Според Минов Сидеров е поръчал за митинга да бъдат извикани и хора от Габрово, които се славят като "по-крайни". Първоначално протестът бил на 10-15 метра разстояние, но с идването си Сидеров питал защо са чак там, тръгнал напред, а с него и хората му.
Минов и Маринов решили да говорят пред медиите от притеснение, че след изборите Сидеров ще хвърли публично вината за масовия бой и провокациите върху тях. Вече ги бил обвинил лично, че заради тях "рейтингът на "Атака" падна с 30%", въпреки че непосредствено след мелето пред джамията ги е защитил публично, а самите тях е похвалил за свършената работа.Двамата бивши атакисти твърдят, че досега не са викани от МВР и отричат да са участвали в безредиците. Минов каза, че само се е "защитил от един мюсюлманин", но не е посягал пръв.От "Атака" реагираха официално, че Минов и Мартинов всъщност са изключени, защото вътрешно разследване за 20 май установило, че те "са извършили самоволни действия в противоречие на нарежданията на ръководството, с което са допринесли за създаване на провокационна ситуация от недоброжелателни на партия "Атака" фактори".
Преди изявлението от "Атака" двамата напускащи заявиха, че вероятно ще ги обявят за изключени, затова Минов показа молба за напускане от 30.08.2011 г." - пише „Труд".

"Напускаме "Атака" заради побоя на джамията", твърдят още Мартин Мартинов и Минов. Те също така настояват, че не са участвали в сбиването, но смятат, че ако мълчат до изборите, след това те ще бъдат "пожертвани". Попитани кое ги кара да смятат така, двамата организатори обясняват, че след приключването на сблъсъците пред джамията Сидеров ги поздравил за "добре свършената работа".
"Тогава взе храна за всички протестиращи пред джамията и ни похвали. Сега ми обяснява, че рейтингът на партията е паднал заради мен с 30 процента", разказва Минов.
Минов и Мартинов твърдят още, че "Атака" има практика да плащат на протестиращи. "За този протест пред джамията не са плащани пари, но имаше и такива, отново организирани от мен, за които присъстващите вземаха по 100 лв", уточни Минов. "Ето този, който проведохме пред сръбското посолство, беше платен, пак аз се грижех за организацията", каза той.
Двамата бивши атакисти отправят и други обвинения срещу Сидеров, включително че той взима пари от ГЕРБ в замяна на подкрепа  за управляващата партия в Народното събрание."  - разкрива „Дневник".

В. „Сега" публикува на първата си страница статия зазаплащането на труда на българските учители.

„Заплатите на българските учители са най-ниските в Европейския съюз. Най-много бонуси получават педагозите в съседна Гърция при средна годишна заплата 22 818 евро" - обобщава всекидневникът.

„Минималната годишна заплата на учителите в България е 5400 лв. (2761 евро), а средната е 8353 лв. (4271 евро). Това означава, че средната учителска заплата на месец е 696 лв., или около 355 евро. След десетгодишен професионален опит младши учител става старши или главен учител. Минималната заплата за тези категории е 5796 и 6192 лв. на година. През 2010 г. възнагражденията за старшите и главните учители са се увеличили между 7 и 13 % в сравнение с учебната 2008/09...
Малко по-високи са заплатите на учителите в съседна Румъния. Средното възнаграждение там е 5063 евро на година за детската градина и началното училище, а 5508 евро годишно е средното възнаграждение за преподавателите в основното училище и гимназията...
В Литва минималната основна заплата е 4166 евро годишно, а максималната е 4336 евро..." - се казва в публикацията.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати