19 Април 2024 г. Петък

Демонстранти нахлуха в израелското посолство в Кайро

2011-09-10 05:06:57
Разгневени демонстранти нахлуха в петък вечер на територията на израелското посолство в Кайро и започнаха да разрушават защитната стена около комплекса.

Няма пострадали израелски граждани, тъй като служителите са напуснали сградата преди инцидента.

Няколко часа по-късно източници на "Ройтерс" от аерогарата съобщиха, че посланикът, семейството му и дипломатическият персонал са пристигнали със силно охраняван конвой, намират се във ВИП зоната и се готвят да отпътуват. Към летището пътуват и десетки израелци, готвещи се да се евакуират, допълва агенцията.

Израел призова за американска помощ за защита на посолството. В изявление на министъра на отбраната Ехуд Барак се казва, че в разговор с колегата си от САЩ Лиън Панета и специалния президентски пратеник за Близкия изток Денис Рос той е настоял "да защитят посолството от демонстрантите", предаде "Ройтерс".

Президентът Барак Обама е разговарял по телефона с премиера Бенямин Нетаняху, изразил е тревогата от щурмуването на посолството и призовал Египет да спазва международните си ангажименти по охрана на обекта и персонала му, съобщиха от Белия дом.

Армията и силите на реда стояха безучастно, когато стотици араби обкръжиха посолството в египетската столица, съобщава израелската преса. При опита им да щурмуват близкия полицейски участък и да подпалят съседната сграда обаче те са били отблъснати със сълзотворен газ.

Около 3 часа през нощта държавната египетска агенция съобщи, че Министерството на вътрешните работи е обявило състояние на тревога и са прекратени всички отпуски в полицията.

Премиерът Есам Шараф свика извънредно заседание на правителството във връзка с кризата около посолството.

Преди това демонстрантите свалиха и подпалиха израелското знаме и опожариха 4 полицейски коли. Поругаването на знамето от протестиращи става за втори път в рамките на месец като преди няколко седмици то бе свалено и заменено с египетско.
Според "Ройтерс" те са проникнали и в сградата и от прозорците й се изхвърлят документи. Очевидец описва за агенцията, че става дума за стотици листове и един от тях представлява молба до египетското външно министерство да се издаде разрешително за огнестрелно оръжие на израелското аташе.

В Ерусалим официален представител твърди, че тълпата е проникнала в антрето на посолството, но не и в самата сграда, и изхвърлените документи, съхранявани там, са незначителни. По думите му това е приемната, а офисите са в горната част на високата 21 етажа сграда.

Държавната телевизия в Египет съобщава за 88 ранени от парчета и в блъсканицата при разрушаването на стената.

В петък хиляди египтяни се събраха на площад "Тахрир", епицентър на протестите, свалили президента Хосни Мубарак, за т.нар. демонстрации за "Коригиране на курса" на революцията.
Част от тях след това са се отклонили от демонстрацията, пресекли са река Нил и са се нахвърлили с чукове и метални пръти срещу оградата около израелското посолство. Тя бе издигната преди няколко седмици за защита на сградата от протестите, последвали инцдента, в който в Синай бяха убити петима египетски граничари.

Това стана при израелска операция в отговор на нападения на израелска територия, в които загинаха 8 души.

"Тази акция демонстрира гнева и разочарованието на владите египетски революционери от Израел, особено след нападенията на египетската граница, довело до смъртта на египетски войници", коментира египетският анализатор Набил Абдел Фатах пред "Ройтерс".
"Страхотно е, че египтяни казват, че ще сторят нещо и го правят. Казаха, че ще премахнат бетонната стена и го сториха. Военният съвет трябва да се съобразява с исканията на египетския народ", каза кино режисьорът и активист Халед Юсеф.

Протести имаше и пред вътрешното министерство до площад "Тахрир", като демонстранти хвърляха камъни по сградата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати