19 Април 2024 г. Петък

Въглеродният отпечатък на Google – колкото на ООН

2011-09-09 19:47:21
Количеството въглероден диоксид, отделено при работата на интернет гиганта Google, е равно на емисиите на Организацията на обединените нации (ООН). Това става ясно от данните за потреблението на енергия на технологичната компания, обявявани публично за първи път.

Според информацията, цитирана от в. "Гардиън", всяка година Google причнява 1.5 млн. тона преки и непреки емисии на въглероден диоксид. Количеството е малко по-голямо от емисиите на държавата Лаос в Югоизточна Азия и е равно на въглеродния отпечатък от работата на всички служби на ООН. Компанията обаче твърди, че центровете й за данни консумират 50% по-малко енергия спрямо средното равнище за отрасъла.

Според лидера сред интернет търсачките много от т. нар. "облачни" услуги на фирмата, като популярната електронна поща Gmail, които са насочени към други бизнеси, могат да бъдат до 80 на сто по-малко замърсяващи от например собствени сървъри на дадена компания, които вероятно са по-неефективни.

От години Google се стреми да намали потреблението на енергия на продуктите и услугите си и да увеличи количеството електроенергия, която е добита от възобновяеми източници (ВЕИ). В момента зелените източници осигуряват почти една трета от нужното електричество. Въглеродният отпечатък от останалата част от електрическия микс, както и от офисите и транспорта на Google, се неутрализира с квоти.

От компанията обаче не скриха, че общият въглероден отпечатък продължава да расте заради нарастващия брой интернет потребители и увеличаващата се зависимост на обществото от онлайн услуги.

 

Консумираната от Google енергия стана обект на критики, след като през 2009 г. в медиите беше разпространена информация, че всяко търсене чрез сайта на фирмата предизвиква 7 грама въглеродни емисии, т. е. около половината от количеството, отделено за приготвяне на чаша кафе. Тогава компанията отвърна, че в тази стойност са включени фактори, за които самата търсачка не е отговорна – енергията, необходима за компютъра на крайния потребител.
Според Google собственият й принос в едно интернет търсене е 0.2 грама CO2. За сравнение гледането на десетминутен клип в портала YouTube предизвиква 1 грам емисии, а използването на Gmail – 1.2 кг годишно. Средностатистическият потребител на услугите на компанията създава 1.46 кг въглероден отпечатък за година. Освен това за производството и доставката на едно-единствено DVD е необходима толкова енергия колкото за непрекъснатото гледане на видео в YouTube в продължение на три дни.

По изчисления на Google центровете за данни "гълтат" около 1% от общото потребление на енергия по света, а самата компания консумира около 1% от енергията за всички центрове за данни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати