25 Април 2024 г. Четвъртък

Скандал в ЕЦБ, член на борда се оттегля предсрочно, борсите потънаха

2011-09-09 19:44:43
Германецът Юрген Щарк, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), ще напусне поста си предсрочно заради несъгласие с политиката на институцията да се бори с дълговата криза в еврозоната чрез изкупуване на облигации на страните членки.

Мястото ми до края на годината ще заеме сегашният зам.-министър на финансите Йорг Асмусен, съобщи "Ройтерс", цитирайки източник, запознат с хода на събитията.

Борсите в Европа и САЩ веднага се сринаха при новината. Германският индекс DAX изгуби над 3%, а отвъд океана индексите Dow Jones industrial average, Standard & Poor's 500 и Nasdaq рязко се понижиха с 1.1.5 процента.

Щарк е и главен икономист на ЕЦБ и си тръгва почти 3 години преди да изтече мандатът му през май 2014г.

Оттеглянето му е поредната демонстрация за остър разрив между ЕЦБ и германците, настояващи централната банка на еврозоната да не се използва като политически инструмент за спасяване на безотговорни в харченето правителства.

В знак на протест срещу тези действия през февруари подаде оставка от борда Аксел Вебер, смятан за най-вероятният наследник на сегашния управител на ЕЦБ Жан-Клод Трише, чийто мандат изтича в края на следващия месец.

"Щарк споделя същата гледна точка като аксел Вебер и сегашния управител на централната банка на Германия", коментира Манфред Нойман, преподавате по икономика в Университета в Бон и бивш съветник на шефа на Бундесбанк Йенс Вайдеман. "Това е позицията на всички германци. Имаме знак за огромни проблеми вътре в централната банка. Германците очевидно имат проблем с посоката, в която се движи тя."

Новината бе разпространена ексклузивно от "Ройтерс" и потвърдена от ЕЦБ (макар и с думите "по лични причини") с обяснение, че оттеглянето му ще стане до края на годината, след като му се намери заместник.

Обменният курс на еврото също рязко потъна по валутните борси до 6-месечно дъно от $1.3697 за 1 евро. Събитието бе изтълкувано като драматичен разрив в управата на централната банка на еврозоната относно подхода за преодоляване на дълговата криза и най-вече заради страха, че опасно бързо намалява германската подкрепа за единната валута.

В четвъртък Трише емоционално защити институцията си от германските критики и гневно отговори на питащ го германски журналист, че през последните 12 години ЕЦБ се е справила по-добре с инфлацията в Германия, отколкото самата Бундесбанк.

Щарк беше един от четиримата членове на Управителния съвет, за който се твърди, че миналия месец е гласувал против спорното решение да бъде подновена програмага на ЕЦБ за изкупуване на държавни дългови облигации на закъсали страни от еврозоната и тя да бъде разширена с книжата на Италия и Испания.

За изминалите седмици ЕЦБ изкупи от пазара облигации за над 35 млрд. евро и значително облекчи натиска върху италианския и испанския дълг. От май 2010г. насам по тази програма бяха изкупени дългови книжа за 76 млрд. евро от Гърция, Ирландия и Португалия.

Решението на Щарк свари Трише на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7 във Франция. Наследникът му Марио Драги ще започне 8-годишния си мандат през ноември с все по-трудната задача да възстанови доверието към ЕЦБ в Германия, коментира "Ройтерс".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати