20 Април 2024 г. Събота

В туризма ще има най-голям ръст на осигурителните прагове през 2012 г.

2011-09-09 16:45:56
Работодателите и синдикатите в 5 от 76-те икономически дейности вече са се договорили за повишаване на минималните осигурителни прагове през 2012 г. Най-голям ръст ще има в туризма – между 15 и 20%. Минималните суми за начисляване на осигуровки за пенсия, майчинство, здраве и безработица ще се повишат и в търговията (7%), производството на хартия (5.6%) и в пощенските и куриерските дейности (4.3%). Това стана ясно след дискусия за доходите между бизнеса и синдикатите, организирана от КНСБ.

По-голяма яснота за ръста на минималните прагове през 2012 г. , които играят и роля на минимални заплати за различните професии по браншове, ще има в средата на следващата седмица.

Определянето на минимални осигурителни доходи по браншове е важна част от бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като на тази база се планират приходите и държавната субсидия за Националния осигурителен институт (НОИ).

Миналата година беше договорен ръст на осигурителните прагове средно с 5.6%. От това през тази година се очакват допълнителни приходи от 110 млн. лв. от вноски. Все още не е ясно дали това ще се случи. За първите шест месеца на 2011 г. постъпленията в осигурителната система изостават със 160 млн. лв. главно заради нарастването на сивата икономика и продължаващите съкращения.

 Министърът на труда Тотю Младенов настоява в икономическите дейности, в които работодателите и профсъюзите не се споразумеят, административно да се наложи средният договорен ръст за останалите отрасли. Според Българската стопанска камара (БСК) това не трябва да се случва, защото ще утежни ситуацията в браншовете, е които икономическата ситуация е най-тежка.

"Проблем № 1 в момента е загубата на работни места, а не заплащането", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. "През последните 2 години работните места намаляха с 263 хил., заетите с над 319 хил. Това води до рязко свиване на потреблението. Затова по-същественият въпрос от ръста на доходите е запазването на работни места и създаването на условия за разкриване на нови", подчерта Данев.

"Министърът на труда и синдикатите постоянно искат заплатите да се увеличават, но никой не е направил оценка на въздействието на увеличенията на минималните прагове, работните заплати и вноската за пенсия през тази година. Защо при всички тези увеличения бюджетът на НОИ се очаква да бъде с 300 млн. лв. допълнителен дефицит към края на 2011 г.", попита Данев.

Синдикатите обаче са на обратното мнение. Според тях увеличението на заплатите ще повиши потреблението, а това ще дръпне напред и производството и отварянето на повече възможности за заетост. Затова на предстоящите в през следващите седмици заседания на съвета за тристранно сътрудничество синдикатите ще настояват заплатите в бюджетния сектор да се вдигнат с 10%, а минималната заплата да стане 290 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати