16 Април 2024 г. Вторник

Кандидат-кмет на ЕНП в ареста за: "Борисов. Дрога. Избори"

2011-09-09 15:41:32

Кандидатът за кмет на София от Единната народна партия Петър Якимов е бил арестуван по време на вчерашния футболен благотворителен мач с участието на премиера Бойко Борисов, алармираха от партията на Мария Капон. 

Кандидат-кметът заедно с Пламена Панова размахали плакат с надпис: "Борисов. Дрога. Избори" пред играещия на стадиона Бойко Борисов.

"Надписът, издигнат на стадиона, бе поредното гражданско предупреждение, че има опасност парите от търговията на наркотици да купуват избори. Няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател", обясняват действията си в протестна декларация от ЕНП. 

От МВР уточниха за Dnes.bg, че двамата са били задържани за нарушаване на обществения ред и след гледането на мярката им от съда са били освободени.

Според партията обаче арестът на Петър Якимов и на Пламена Панова е поредно доказателство за полицейските методи на управление, които се прилагат от ГЕРБ.

"Очевидно органите на реда са приели по нечия заповед този мирен акт за хулиганска проява. За разлика от колегите им от САЩ, Великобритания, Германия полицаите на Борисов са били принудени да не защитават конституционното право на свободно слово, а да действат като колегите си от Беларус", жалват се още от партията на Капон.

Според ЕНП с оневиняването на двамата партийни активисти съдът доказал, че вчерашният арест на кандидата за кмет на София на ЕНП Петър Якимов е незаконен и представлява очевидна проява на полицейски произвол.

Партията призова вътрешния министър Цветан Цветанов да не се крие зад гърба на редовите полицаи, които изпълнявали чужда заповед с ясното съзнание за нарушение на закона.

"Редовите полицаи не са виновни за нищо. Силата на властта се крепи на законността, а не на телефонните обаждания", смятат още съмишлениците на Капон.

Те очакват премиерът Бойко Борисов да прецени кой проблем е по-важен за управлението на страната – "натрупването на незаконни средства, които могат да купят политическа представителност или нуждата от раболепие, което е очевидно изискване, за да бъдеш вътрешен министър".

Единна народна партия се заканва да предприеме всички съдебни действия в защита на честта и достойнството на своите членове и да алармира всички европейски правозащитни институции за начина, по който се практикува властта днес в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати