26 Април 2024 г. Петък

Катар инвестира 138 млрд. в Мондиал 2022

2011-09-09 06:18:25
Катар е на път да счупи всички рекорди по инвестиции в Световни първенства до момента. Страната, която се радва на несметни петролни богатства, планира да инвестира 138 млрд. паунда в Мондиал 2022.

Д-р Никола Ритер, немски финансов анализатор, разкри на среща в Мюнхен плановете на домакините. От общата сума пари 107 млрд. ще бъдат изразходени за стадиони и прилежаща инфраструктура, а 31 млрд. за транспортна инфраструктура.

Плановете на Катар са да построи 12 стадиона с климатична инсталация, което да реши проблема с непоносимо високите температури през лятото и да не се налага преместване на първенството за зимата. За тях ще страната ще плати 30 млрд. паунда.

48 млрд. паунда ще струват тренировъчните игрища и инфраструктурата за настаняването на играчите и феновете. Още 28 млрд. ще бъдат инвестирани в изграждането на малък град, наречен Лузаил. Той ще обгражда стадиона, които ще домакинства мача на откриването и финала на първенството.

Предвижда се още подобряване на транспортната система, изграждането на ново международно летище в Дока, както и ново пристанище, което поеме част от фенове в лайнери.

Катар успя да победи конкуренцията на САЩ, Австралия, Япония и Южна Корея, а решението на ФИФА да избере малката страна предизвика жестоки полемики.

Някои футболисти, сред които Зинедин Зидан Футболът е за всеки. И аз мисля, че на младите хора от Близкия Изток им липсва едно събитие като световно първенство."

В същото време обаче мнозина упрекнаха ФИФА и определиха решението като недалновидно, защото тази инфраструктура после няма да може да се използва устойчиво.

Сред критиците на спортната федерация се нареди дори и президентът на САЩ Барак Обама, който макар и лаконично, ясно заяви, че е против решението на ФИФА.

Световното първенство не е единствения форум, който Катар иска да домакинства. Страната се опитва да спечели провеждането на Световното първенство по лека атлетика през 2017 година, както и Олимпийските игри през 2020 година.
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати