29 Март 2024 г. Петък

Диети за отслабване - приложимост и особености

2010-07-24 19:50:29
Трябва да отслабнете? Добре, но с коя диета? В тази статия можете да прегледате всички базови хранителни режими, оценени от мен по вкус, финансова и социална достъпност, както и по отношение на здравето.

Равномерно балансиран хранителен режим (РБД)

Вкусови особености:

Близък до националната ни студена кухня, както и част от топлите ястия и предястия.

Финансова достъпност:

Широко достъпен. Цената му пада значително през летния сезон, заедно с тази на зеленчуците, а се покачва през зимния.

Достъпност на храната:

Подходящи топли ястия и предястия за диетата могат да бъде консумирани само във фитнес ресторанти. Студените салати са широко достъпни. За готвене в домашни условия се изискват кулинарни познания в мерките или наличие на мерителни прибори и пособия. Режимът предлага разнообразие от ястия, продуктите, за които могат да бъдат закупени лесно от търговската мрежа.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Мека диета за понижаване на тегло. Когато отслабването е в рамките на 5% за месец, ефектът е здравословен. Премине ли се границата от 8% за месец ефектът преминава от здравно съобразен в обременяващ.

Повече за равномерно балансиран хранителен режим (РБД)

Ниско въглехидратен хранителен режим

Вкусови особености:

Преобладават високо белтъчни храни от животински и растителен произход с ниско съдържание на мазнини. Брашнени, тестени и хлебни храни, почти отсъстват в режима. Същото важи и зрелите бобови култури (леща, боб и др.). Зеленчуците са добре застъпени. Консумират се малки количества кисели плодове.

Финансова достъпност:

Диетата е достъпна за хора със средни доходи. Ако се заместят месните продукти със соеви или млечни (извара, пълномаслено кисело мляко), цената на режима пада.

Достъпност на храната:

Режимът включва разнообразна, широко достъпна и лесна за приготвяне храна. 

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Ако количеството храна е съобразено така, че да се вписва в индивидуалните жизнени норми, диетата се отразява благоприятно на здравето. Постига се равномерно понижаване на общото количество мазнини, докато загубата на мускулна тъкан е минимална.

Повече за ниско въглехидратната диета (НВД) 

Високо белтъчен хранителен режим

Вкусови особености:

Диета, която е изграден основно върху белтъчно преобладаващи храни с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Изобилстват месните, рибни и морски продукти, а също ястия с яйчени белтъци. Добре застъпени са зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати. Плодовете и плодовите сокове са изключени от менюто. Трудно приложим при вегетарианци хранителен режим. Изборът на храни прави диетата практически подчинена на разделния принцип на хранене. 

Финансова достъпност:

Цената се определя от продуктите преобладаващи  в менюто. Храните консумирани в този режим са с традиционно високи цени.

Достъпност на храната:

Продуктите за приготвяне на храната се намират лесно в търговската мрежа на големите и средно големите градове в страната. Спазването на диетата предполага собственоръчно приготвяне на повечето от основните ястия (с изключение на скарата). Салатите са широко достъпни, стига да бъдат приготвени без мазнина.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Ако трябва да го определя с няколко думи, бих казал: "Рисков, но широко популярен!"  Това е диета, при която се наблюдава бърза загуба на тегло. Това може да доведе до поява на стрии. Друг проблем е поддържането на инсулиновите нива, който са важни за възстановяването на мускулите след тренировка. Диетата е рискова за хора неспособни да произвеждат инсулин. От една страна е добре, че храната не изисква високи дози от хормона, понеже всички ястия са с нисък гликемичен индекс. Изчерпването на гликогенните депа обаче, създава риск от хипоглекимии, които се овладяват трудно при диабетици. При хората способни да произвеждат инсулин, желателно е провеждането ден с високо въглехидратно меню веднъж на всеки 5 до 7 (10 при мъжете) дни от режима.  Това ще им позволи да загубят по-малко мускулна тъкан в следствие провеждането на режима.

При високо белтъчно, ниско мазнинно, ниско въглехидратно хранене, тренировките трябва да бъдат кратки (20-30 мин.), с ниска степен на натоварване и по-голяма честота (пет до седем дни в седмицата). В противен случай спортуващият е заплашен от претрениране и загуба на мускулна маса.

Пореден рисков момент, този път заради ниското съдържание на мазнини в режима. Липсата им може да доведе до някои кожни изменения - поява на лющене, гъбички и др. При жени ниско масленият режим не бива да се практикува за повече от 6 седмици без прекъсване, тъй като може да доведе до трайни проблеми с овулацията (аменорея). Такива проблеми лесно могат да бъдат избегнати с нощен и сутрешен прием на незаменими омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамин А и лецитин. 

Повече за високо белтъчната диета (ВБД)

Кето хранителен режим (Кетонна диета, "Аткинс")

Вкусови особености:

Храни богати на мазнини и белтъци. От менюто  отсъстват продукти съдържащи над 5% въглехидрати. Толерират се пържени, задушени, печени на скара и прочие храни от животински произход. Трудно приложим при вегетарианци режим.

Финансова достъпност:

Цената се определя от продуктите, преобладаващи  в менюто. Храните консумирани в този режим са с традиционно високи цени.

Достъпност на храната:

Храната е достъпна в заведения предлагащи българска кухня и най-вече скара. Лесно се приготвя в домашни условия, а продуктите могат да се закупят от магазините във всеки град.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Приемът на мазнини осигурява тялото с енергия необходима му да съществува, а белтъците осигуряват както енергия за мозъка, така и градивен материал за мускулното възстановяване. В този хранителен режим се цели постигане на кетоза, като същевременно се цели запазване на мускулната маса от разграждане. Това е трудно, когато няма преки стимули за производство на инсулин. Тази диета е приложима при хора с повишена инсулинова чувствителност, които лесно трупат мазнини. Кетоните, крайните продукти от окисляването на триглицеридите притежават известни токсични свойства, ето защо към режима трябва да се подхожда внимателно от хора с чернодробни и жлъчни проблеми. Използването на хепатопротектори е повече от разумно. Същото важи и за стимулиращи обмяната агенти като Л-карнитин и Лецитин.

източник: bb-team.org

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати