Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow Mярка срещу корупцията: Патрулите на КАТ да се въртят

Mярка срещу корупцията: Патрулите на КАТ да се въртят

  Print E-mail
2011-09-08 15:22:22
източник: dnevnik.bg

Постоянна смяна на екипите от пътни полицаи и на местата, на които патрулират, за да се намали рискът от корупция.

Това е една от общо 71 мерки, с които правителството отговаря на критиките в последния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Графикът с обещанията на кабинета за неотложни действия е до края на годината и беше приет вчера, но конкретните мерки бяха огласени днес.

От него става ясно, че до декември трябва да се изработи система, по която "да се въртят" катаджиите. Според графика това ще се прави в чувствителните области. Подобна схема на ротация се прилага в Гранична полиция.


Група от мерките са посветени на етичното поведение на полицаите и на сигналите срещу тях. Предвижда се този месец Етичният кодекс в МВР да бъде осъвременен. Запознати с графика обясниха за "Дневник", че целта е да се регламентира в подробности за какво провинение, какво наказание трябва да се налага.

Идеята е инспекторатът на МВР да има точни правила каква е санкцията за ходене на работа в неприличен вид, например с къси панталони и джапанки, и каква за шамар на арестант. Същите източници казаха, че насоката е срещу полицейското насилие и това, че много полицаи си мислят, че е допустимо да биеш крадец при задържането му, стига да не оставиш синини или да не го нараниш до кръв.

Друга идея в графика е да започне дискусия за това дали в съставите от членове на Висшия съдебен съвет, които проверяват дисциплинарните нарушения, да бъдат допуснати действащи магистрати. Целта е представители на системата да участват при събирането на информация за проверявани съдия или прокурор.

В графика е влязла мярка, която е формулирана като завишаване на критериите за контрола на ВСС за конфликт на интереси и имущественото състояние. Според информирани за изработването на списъка с обещания пред Брюксел тя е написана заради скандала с избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Същите източници обясниха, че целта е ВСС да е задължен преди всяко повишаване на магистрат или назначаването му за началник да прави проверки на декларациите му пред Сметната палата, да се срещат със съдии и прокурори от неговия район, да проверят съмненията за корупция. В случая с Янева след избора й излязоха данни за конфликт на интереси и забавени дела, но членовете на ВСС се оправдаха, че докато са гласували за нея не са ги знаели.

Идеята е цялата информация да е събрана предварително, за да не става незнанието извинение за некачествени назначения. Така макар ВСС да не наказва за корупция и конфликт на интереси може да използва съмненията за тях като основание да отхвърли неприемливите кандидатури.

Създаването на Административно-наказателен кодекс е друга е мерките. Той трябва да обедини санкциите за всички нарушения, които не са обявени за престъпления, и писането му трябва да започне през декември и ще върви паралелно с работата по новия Наказателен кодекс. Целта е в средата на следващата година двата кодекса да са готови. Те ще вървят заедно, защото Министерството на правосъдието планира някои престъпления да станат обикновени нарушения и обратното и трябва да не се допуска вакуум, при който деянието да не се наказва.

В списъка в мерки за пореден път влиза идеята за нов тип бюджетиране в съдебната власт. Тъй като в системата не могат да се залагат цели, например за това колко души да осъди един съдия, затова идеята е парите да се разпределят според натовареността и района. До октомври ВСС трябва да е готов с мотодология за отчитане на натовареността на магистратите.

В графика влиза обещанието новата структура "Боркор" "да стартира реално и да се укрепи" през септември. Записано е още, че през септември ще започне работа по проекта (финансиран от ЕС) за завършване на изгражданата 15 години Единна информационна система за противодействие на престъпността. Тогава трябва да са създадени и екипите от разследващи полицаи и оперативни работници, които ще действат с новата специализирана прокуратура. Спецсъдилищата ще гледат делата срещу организираната престъпност от 1 януари 2012 г.

Предвидени са проверки дали делата се разпределят в съда и прокуратурата на случаен принцип, дали се публикуват решенията на магистратите в интернет. През ноември трябва да има дискусия за това как "да се повиши прозрачността при избора на членове на ВСС". През декември МВР и прокуратурата ще трябва да оценят криминалистичните тактики за разследване на организираната престъпност.

Традиционно голяма част от мерките са анализи, обучения и проверки.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?