19 Април 2024 г. Петък

Започва строителството на Sofia Ring Mall

2011-09-08 14:45:44

Строителството на новия търговски център Sofia Ring Mall, който ще се намира в непосредствена близост до първия хипермаркет на IKEA на Околовръстния път в столицата, е стартирало, обявиха от компанията ексклузивен консултант по отдаването на търговските площи в проекта Colliers International.

За изпълнители на първата фаза на строителството са избрани строителните компании Главболгарстрой и Arcon Constructions. Договорът за строителните дейности беше подписан на 2 септември.

На избраните компании е възложена първа фаза, като те ще отговарят за изкопните дейности, изграждане на основите и грубия строеж на проекта. Тези дейности ще бъдат завършени в рамките на период от 12 месеца. Sofia Ring Mall ще проведе втора тръжна процедура за избор на компания за довършителните работи.

Инвеститори в новия мол, който първоначално бе обявен като South Ring Mall, са гръцките компании Danaos Development и Fourlis. Те ще реализират проекта чрез своето българско дъщерно дружество "South Ring Mall Sofia" EAD. Двете компании имат по 50% в проекта, обясниха от Colliers за Investor.bg. 

Fourlis е и компанията, която държи правата за развитието на мрежата на IKEA в България, Гърция и Кипър, която планира да отвори първия си магазин у нас на 20 септември.

От инвеститорите засега предпочетоха да не коментират бюджета на инвестицията в мола. От офиса на българското дъщерно дружество също не бяха на разположение за коментар.

Различни източници по-рано тази година цитираха сума от над 100 млн. лв за инвестицията в проекта. По информация на гръцкото специализирано издание Voria пък сумата е между 130 и 140 млн. евро.

Същата сума цитира и гръцкият ежедневник Imerisia в своя публикация от началото на септември. По данни на изданието молът ще има 200 магазина, кинокомплекс, супермаркет и др.

По информация на Hellenic Business Council in Bulgaria, чийто член е и Danaos, дъщерното дружество South Ring Mall Sofia е регистрирано с "обща сума на инвестициите у нас“ от 140 млн. евро.  

Молът ще разполага със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ. Разположен на новоизградения околовръстен път, Sofia Ring Mall ще бъде свързан с IKEA чрез пешеходен подход и общ подземен паркинг.

Комбинираният паркинг ще разполага с 3 500 места. Откриването на проекта се планира за 2013 г.

Друг от големите столични молове, The Mall, също е с гръцки собственик - инвестиционната компания Assos Capital, която придоби проекта от „Карфур България” EOOД за над 200 млн. евро.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати