25 Април 2024 г. Четвъртък

Жожоба - Хилядолетният уникат

2010-07-24 19:30:27

 

Уникалните свойства на маслото от жожоба са били високо ценени още от древните египтяни. В пирамидите са открити образци от него с напълно съхранени свойства. Маслото от жожоба днес е много популярно средство в козметологията. То е уникално по състав и качества в целия растителен свят.

 

Да се казваш "Жожоба"

Жожобата (Хохоба, Китайски буксус – Simmondsia chinensis) е силно разклонен вечнозелен храст, растящ в пустините. Въпреки научното си наименование, жожобата всъщност не произлиза от Китай. Родните му места са в САЩ, Мексико и Тибет. 

Ботаникът Йохан Линк нарича растението Buxus chinensis, след погрешното разчитане на етикета от колекцията "Calif" като "China". Бързо следва промяна на наименованието на Simmondsia californica, но в систематиката и таксономията действат правила, според които приоритет се дава на първия даден видов епитет и той остава. Името също не бива да се бърка с подобния по звучене, но съвсем различен растителен вид Jujube (Ziziphus zizyphus).

Царят на козметиката

Жожобата се използва от хилядолетия. Маслото всъщност представлява  течен восък, получен по метода на студено пресоване. Състои се главно от висши мастни киселини, свързани с виши алкохоли. 

Маслото от жожоба представлява екстремно дълговерижен (C36-C46) естер, като дериватите му много наподобяват човешкия себум и китовата мас, в сравнение с традиционните растителни масла. Лесно се рафинира до безцветна субстанция без мирис. Ценността на маслото е и в това, че то е много устойчиво на окисляване (гранясване). Има много дълъг срок на годност, а добавено към други козметични масла, удължава и техния срок на употреба.

Съчетанието устойчивост срещу окисляване и температурната стабилност правят този течен восък един от най-добрите липидни материали, използвани в съвременната козметика.

Това е и потенциално еко-гориво, което освен това е биологично разградимо. Съществуват плантации за отглеждане на жожоба в Аржентина, Австралия, Израел, Мексико, Палестина, Перу и САЩ.

Маслото от жожоба наистина може да бъде наречено универсално козметично средство. По своя химичен състав то е уникално. Притежава висока проникваща способност и в същото време не оставя мазни следи.

Показания за употреба:

  • проблемна кожа, акне, рагади, травми, сух дерматит;
  • грижа за устните - сухи, загрубели от вятъра, напукани;
  • грижа за кожата след бръснене, излагане на слънце, водни процедури;
  • за омекотяване на уплътнени участъци на кожата - длани, лакти, стъпала;
  • келоидни белези, профилактика и отстраняване стрии след бременност, целулит.

Маслото има някои особености. В чист вид то може да се нанася само върху малки участъци от кожата. При въздействие върху големи повърхности се препоръчва да се използва 10% разтвор. В големи количества е токсично за много бозайници, а несмилаемата восъкоподобна структура действа като лаксатив при хората.

Маслото от жожоба е еликсир за кожата...

Благодарение на своята структура, маслото от жожоба създава невидим защитен "филм" върху кожата. Може да се използва като грижа за всеки тип кожа, особено суха, възпалена, лющеща се, повяхнала, отпусната и застаряваща.

Маслото от жожоба се отличава с противовъзпалителните си свойства, които го правят ефикасно при зачервяване и възпаление на кожата при дерматити. Подходящо е както за суха, така и за мазна кожа. Може да се прилага при псориазис, невродермит и др. То овлажнява и прониква дълбоко в порите - по този начин подобрява кръво- и лимфообращението, подхранва и регенерира. Подпомага синтезата на кожния колаген.

Създаденото от него повърхностно и дълбочинно омазняване регулира мастната секреция на кожата. Не предизвиква никакво дразнене и алергични реакции, затова често се използва за приготвяне на почистващи емулсии за кожата (особено около очите).

Възвръща мекотата и здравия вид на кожата. Маслото от жожоба е много подходящо при мазна кожа - нанася се лесно, резорбира бързо и не предизвиква свръхомазняване. Оставя приятно усещане и "запечатва" влагата в кожата за по-дълго време.

...и за косата

Не по-малко ефикасно е маслото от жожоба при грижи за косата. Съдържащият се в него восък обгръща, защитава и обновява косъма, помага при чуплива коса и й придава естествен блясък и сила. Намира приложение в подхранващи маски за коса. Придава блясък, обем и гъвкавост на косата.

Природата ни е подарила един уникален източник на красота и здраве, от който си заслужава да се възползваме.


 

източник: bb-team.org

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати