26 Април 2024 г. Петък

Избраха шеф на НОИ и се наработиха в Народното събрание

2011-09-08 08:55:27

Задръстване саботира новия управител на НОИ. Бисер Петков закъсня за политическата дискусия в парламента преди неговото избиране.

Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да обяснява от трибуната, че кандидатът ще дойде всеки момент, защото е забавен от задръстване.

Иначе извън този леко комичен момент политическите сили в парламента подложиха на сериозна дисекция изборът на новия управител на Националния осигурителен институт.

"Два месеца ние седяхме и чакахме да номинирате някой, който в последствие да бъде одобрен от министъра на финансите Симеон Дянков. Очевидно той решава кадровите въпроси в тази държава", коментира Драгомир Стойнев от левицата.

Червеният депутат изрази надежда, че по тази причина новият управител на НОИ няма да се влияе от мнението на финансовия министър. Стойнев обясни, че неговата група ще гласува с "въздържал се" при избора на Петков.

От ДПС също обявиха, че изборът на новия управител на осигурителния институт е партизиран, въпреки че признаха професионалните му качества.

Бисер Петков беше заместник-управител на Комисията за финансов надзор до 2009 г. В държавната институция той отговаряше за надзора над пенсионноосигурителните кампании.

Хасан Адемов от ДПС потвърди, че Петков е "прекрасен професионалист".

"Тук проблемът едва ли е в личността на г-н Петков. Отговаряйки за осигурителния надзор, показа блестящи качества. ДПС беше готова да подкрепи кандидатурата, ако предварително имаше консултации за това", коментира Адемов.

И той подчерта, че като че ли на преден план излиза предложението за партийна кандидатура.

"Бисер Петков е експерт по финансови пазари – от тук нататък правителството трябва да обясни дали ще наблегне на капиталовата пенсионна схема или на балансирания модел при управлението на пенсионната система", подчерта Адемов.

Депутатът на ДПС допълни, че в лицето на Бисер Петков финансовият министър Симеон Дянков вероятно ще търси развитие на пенсионния модел в посока на капиталовата схема.

 

Депутатите на мнозинството защитиха кандидатурата на Петков. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че в групата на ГЕРБ е проучила възможните кандидати за поста. Стоянова определи Петков като балансиран човек и сериозен професионалист.

"Макар и като външен човек за системата на НОИ, той очерта някои проблеми, които бързо трябва да се решат. Не бива да политизираме този избор. Нека да нямаме политическо гласуване", призова още Стоянова.

Резултатите от гласуването я опровергаха. От общо 116 депутати "за" Петков гласуваха 91, трима бяха против и 22 гласуваха "въздържал се".

Мандатът на новия управител на НОИ е до 21 май 2013-та година. Бисер Иванов все пак успя да пристигне в пленарната зала за гласуването.

Заради езиков лапсус при обявяването на резултата от гласуването председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че депутатите са избрали нов управител на Националната здравноосигурителна каса. След като осъзна грешката Цачева се поправи.

В кулоарите на Народното събрание Петков обясни, че ще има амбицията до края на мандата си да работи за модернизирането на НОИ, за да стане институтът все по-прозрачен.

Депутатите приключиха днешното пленарно заседание близо четири часа по-рано от редовното работно време - малко след 10.00 часа. Причината е изчерпване на дневния ред.

Вчера пък работата на НС приключи 10 минути по-рано поради липсата на кворум. Шефът на парламента Цецка Цачева не пожела да отговори дали по този начин ще работят депутатите до изборите.

Тя коментира, че днес е очаквала по-дълги дискусии около избора на новия шеф на НОИ.

Утре НС ще започне работа от 9.00 часа с избора на Лиляна Павлова за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на Росен Плевнелиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати