19 Април 2024 г. Петък

КАТ: Без книжка, ако не спреш на зебра

2011-09-07 22:55:27

Ръководството на столичната служба КАТ предлага да се отнема за един месец свидетелството за правоуправление на всеки, който не дава предимство на пешеходна пътека. 

Предложението ще бъде внесено в парламента, заяви началникът на службата Богдан Милчев.

Предвижда се и повишаване на глобите за подобни нарушения, която да стане 200 лева. 

„Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния – той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека”, мотивира се Милчев. 

Столичният КАТ се включи в кампанията "Вдигни ръка, спри джигита" на МВР, която е насочена към намаляване на блъснатите хора, пресичащи на пешеходна пътека. 

Само през почивните дни са регистрирани над 80 случая на водачи, които не са осигурили предимство на пешеходна пътека.

От началото на годината до 31 август  на територията на София са регистрирани 9819 ПТП-та, загинали са 42 души, а 960 са ранени. 

За същия период през миналата година произшествията, при които има пострадали деца и юноши до 18 години, са 109. Те представляват 13,5% от общия брой катастрофи, при които има пострадали. 

За същия период през 2010 г. произшествията с пострадали деца са били 132, при които са загинали шест деца, а 131 са били ранени.

Основна причина за пътните инциденти са нарушения от страна на водачите.

Въпреки отчитаното намаление на инциденти с участие на деца и юноши според пътна полиция то не е достатъчно.

Организаторите на кампанията призовават пешеходците да сигнализират на водачите с високо вдигната ръка, преди да пресекат улицата.

От началото на юни катаджиите в София са санкционирали над 1500 пешеходци заради пресичане на необозначени за това места.

 

Министърът на културата Вежди Рашидов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, магът Астор и редица други популярни личности се включиха в инициативата.

Над 300 пешеходни пътеки в София са маркирани със специални ефекти на светещи перли, а около 200 вече имат специално монтирано осветление, отчете столичният кмет. 

Съветът по безопасност на движението на децата в София през последните години е започнал с изграждането на площадки и кабинети за обучение на децата по безопасност на движението. 

За последните три години са изградени 22 площадки, тази година се изграждат 6. В петък ще бъде открита поредната площадка в 7-ма детска градина в район „Триадица”, допълни Йорданка Фандъкова.

„По българските пътища не се шофира, а се води война“, заяви от своя страна министърът на културата Вежди Рашидов, който също се включи в кампанията. 

Той не е извършвал нарушения на пътя 40 години и притежава златен талон. 

Според него въпреки различните акции за безопасност пътищата ни стават все по-опасни. 

„Трябва да има драконовски санкции. Може да не правиш нарушения, но нарушител да те убие”, смята министърът. 

Той отбеляза, че пешеходецът трябва да вдига ръка, когато пресича на пешеходна пътека, защото това означава, че е отговорен за своя живот. „Зебрата не е оправдание за грешките на пешеходците или шофьорите”, смята Вежди Рашидов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати