25 Април 2024 г. Четвъртък

Костов обжалва решението на ЦИК за регистрацията на ДСБ

2011-09-07 14:46:24

ДСБ обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК от пети септември, с което отказа да заличи регистрацията на партията за участие в изборите и съответно да върне внесения депозит.

Партията на Иван Костов поиска това, след като коалиционният им партньор СДС влезе в "Съюз на десните сили" с други формации.

"В изборния кодекс няма подобна процедура, това може да стане само ако подписката не е реална", обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Тя обясни, че партията не е задължена да издигне кандидатпрезидентска листа.

"Връщането на депозита за изборите в размер на десет хиляди лева може да стане само ако регистрираните за участие в изборите партии получат повече от един процент. Това е записано в Изборния кодекс", мотивира решението на ЦИК Негенцова.

Тези пари се внасят във фонд за лечение на деца към Министерството на здравеопазването и ЦИК не се разпорежда с тях, добави тя.

Две кандидатпрезидентски двойки са заявили досега документи в Централната избирателна комисия  - едната е на ГЕРБ – Росен Плевнелиев - Маргарита Попова, а другата - на "Атака" – Волен Сидеров - Павел Шопов.

До 12 септември избирателните списъци на българските граждани трябва да бъдат обявени от кметовете на общините на видно място, както и в сайта на съответната община.

 

Предизборната кампания започва официално на 23 септември и приключва в 24 ч. на 21 октомври. 

В Деня за размисъл - 22 октомври, и в Изборния ден - 23 октомври, не се допуска предизборна кампания.

Кампанията ще се провежда изцяло на български език.

По отношение на излъчване на кампаниите стана ясно, че Българската национална телевизия и Българското национално радио ще пускат триминутни обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент.

От всички клипове трябва да е ясно за гражданите, че купуването и предаването на гласове е престъпление.

Резултатите от екзит половете се съобщават след 19,00 часа на 23 октомври.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати