23 Април 2024 г. Вторник

15 бона, за да ти светят маслото... и се намират мераклии

2011-09-07 14:23:42

Столични криминалисти предотвратиха поръчково убийство. Задържани са петима души, организирали отвличането и ликвидирането на 42-годишен столичанин, чието жилище поръчителите искали да придобият. Това съобщиха на пресконференция зам.-директорът на СДВР комисар Иво Спиридонов, шефът на сектор „Престъпления срещу личността” гл. инспектор Георги Тотков и зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

Разследващите започнали да работят по случая през юни, когато в СДВР е получена информация, че двама столичани организират убийство и търсят хора, които да го извършат. Оттогава в продължение на 3 месеца полицаи наблюдавали поръчителите и тайно охранявали потенциалната жертва – 42-годишен столичанин с малко име Явор.

Поръчителите – Владо и Бисер, сапознавали жертвата, обясни зам.-шефът на СДВР. Още през 2010 г. те се сдобили с фалшив документ, чрез който прехвърлили на свое име жилището  на мъжа – голям апартамент в апетитния столичен район зад румънското посолство. Владо и Бисер искали да продадат апартамента, но преценили, че е по-лесно да организират убийство, отколкото да опитат да вземат жилището чрез съдия-изпълнител.

До тази неделя, когато замесените в мократа поръчка са задържани, мъжът не е бил наясно както че животът му е в опасност и е охраняван, така и че апартаментът му е взет с измама.

През това време Владо и Бисер „активно“ са търсели хора, които да извършат убийството и нееднократно влизали в преговори с потенциални килъри. Възнамерявали да платят 15 000 лева на килъра, който трябвало да отвлече Явор, да го убие и да „го направи миньор“, т. е да закопае трупа му някъде.

Проблем обаче се оказала сумата, която двамата били склонни да дадат – намирали се хора, които били готови да извършат убийството, но те искали повече пари – до около 30 000 лева. 

В началото на септември все пак се появил човек, готов да организира убийството и да наеме килъра. Организаторът се казва Юлиян, а мократа поръчка е трябвало да бъде извършена от 44-годишния Камен – регистриран за притежание на бойни вещества, грабеж и телесна повреда. 

На 3 септември, след като Владо и Бисер дали 7 000 лева капаро, белезниците щракнали на ръцете на петима мъже – поръчителите, организатора, килъра и мъж, който е играел ролята на „куриер“. Първоначално всички са задържани за 24 часа. Сега в ареста са Бисер и Владо, а останалите трима са пропели и вече са свидетели на обвинението. Очаква се днес СГС да реши дали да остави за постоянно в ареста двамата поръчители.

Повдигнати са им обвинения за документна измама, подготовка за убийство и разпространение на фалшиви пари, обясни зам.-градският прокурор Роман Василев.

С последното обвинение Владо и Бисер се сдобиват, след като разследващите ги засичат да плащат с фалшиви евро с много добро качество, на хора, които се нагърбвали да извършат убийството, но по една или друга причина се отказвали. 

Двамата не са криминално проявени. Жертвата им също не е криминално проявен. Човекът живее сам, не е богат, дълги години е живял в чужбина, обясниха от СДВР.

Тепърва разследващите ще установяват как са придобили фалшивите документи за жилището и как точно то е прехвърлено, както и произхода на фалшивите евро.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати