8 Май 2024 г. Сряда

Станишев видя Калфин на балотаж с Плевнелиев

2011-09-07 06:56:47

Кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин ще бъде опонентът на Росен Плевнелиев на предстоящите избори на 23 октомври и двамата ще мерят сили на балотаж.

Тази увереност изрази лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV.

По думите му кандидатът на БСП ще събере повече гласове на първия тур на президентския вот от Меглена Кунева въпреки прогнозите на социолозите.

Станишев обаче отрече да са водени разговори с Ахмед Доган за подкрепа на изборите от страна на ДПС.

"Калфин прави кампания и търси срещи не само със симпатизанти на левицата. Той е доказал, че е човек, който може да обединява", заяви бившият министър-председател.

По думите му всички останали, в това число и Плевнелиев, залагат на конфронтацията и разделението.

"И Плевнелиев приглася на премиера Борисов, че преди ГЕРБ нищо не е правено, което не е истина. Той също борави с неистини, меко казано", каза още Станишев.

 

По думите му не е вярно твърдението, че правителството на ГЕРБ усвоява повече средства от еврофондовете в сравнение с това на Тройната коалиция.

"През юли 2009 година по отношение на усвояването на парите от кохезионния и социалния фонд, които са двата основни, България беше на 14-о място. Според последните данни на Еврокомисията и Европарламента сме на 25-о", изтъкна лидерът на БСП.

На въпрос дали нямаше да е по-лесно на опозиционните партии, ако бяха заложили на един кандидат, например Меглена Кунева, Станишев отговори, че това би лишило хората от възможност да избират.

"Самата г-жа Кунева обяви, че тя е т. нар. "граждански кандидат". Аз лично не разбирам какво означава това, честно казано", каза още той. По думите му тя е по-скоро дясноцентристки кандидат.

"Уважавам президента, но отговорността за едно такова решение е на партиите, които участват в управлението". По думите му подобна постъпка би била "безотговорна", тъй като Тройната коалиция не била създадена само заради приемането в ЕС.

"Никога не съм си позволявал упреци към президента. Казвал съм и преди, че най-логичното решение за него е да се върне в партията", заяви Станишев, като уточни, че отказва да води дебат за лидерството в БСП, защото това би навредило на предизборната кампания.

Според него предишното правителство не било съвършено, но като цяло повече добри неща били свършени, отколкото били недостатъците.

"Разбира се, за недостатъците си платихме цената пред българските граждани и особено БСП, която пое най-големия негатив. Защото ДПС например не понесе големи изборни щети. Нашите избиратели винаги са били най-критични и с основание", каза още бившият премиер.

Той отчете като слабости на предишното управление недостатъчно добрата комуникация с хората, както и неуспеха да бъдат овладени изцяло процесите, свързани с корупцията и организираната престъпност.

"Аз обръчи от фирми нямам. Мисля, че ако имах, досега щях да си понеса последиците", каза още Станишев.

На въпрос дали е готов да му бъде поискана оставката от лидерския пост в БСП, Станишев отговори, че е бил готов винаги и това ще стане, ако види, че БСП започва да губи доверие, вместо да го възстановява. По думите му обаче този въпрос към момента не стои.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати