23 Април 2024 г. Вторник

Предизборни рокади в кабинета "Борисов"

2011-09-07 05:13:48

След като в неделя стана ясно, че кандидат-президентската двойка на управляващите е Росен Плевнелив - Маргарита Попова, днес се очаква да се разбере, кой ще ги наследи на постовете.

Двамата номинирани подходиха по различен начин към изпълняваните от тях постове и предстоящата им кампания.

Министърът на регионалното развитие обяви, че ще подаде оставка още на следващия Министерски съвет (т.е. днес), за да се отдаде на предизборната кампания. Очаква се премиерът Бойко Борисов да посочи името на неговият наследник.

Плевнелиев беше категоричен, че приемственост в политиката и по приоритетите на министерството ще има, но не посочи кой ще го замени на поста.

От вчера се говори, че негов наследник ще бъде Томислав Дончев – министърът по управление на евросредствата, като двете министерства се слеят в една мегаструктура. Пред в. "24 часа" обаче той отрича да му е предлаган поста на Плевнелиев.

Другият вероятен кандидат е заместник-министърът Лиляна Павлова. В регионалното министерство тя отговаря за управлението на проектите, финансирани от еврофондове.

 

В същото време кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че няма намерение да подава оставка.

Пред медии тя подчерта, че по закон дори не е необходимо да излиза в отпуск по време на предизборната кампания.

Правосъдният министър разясни, че я очакват срещи с неправителствени организации и съдебни медици по въпроси, които не търпят отлагане.

Попова обяви, че ще работи в министерството си до началото на предизборната кампания. Едва тогава тя ще излезе в отпуск.

Тогава най-вероятно функциите й ще поеме заместник-министъра Даниела Машева. За поста министър на правосъдието се обсъжда и името на заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов.

Ако Маргарита Попова стане новият вицепрезидент, а Анастасов – министър на правосъдието, това ще означава, че в парламента ще има нов депутат – следващият от листата на ГЕРБ. Ще трябва да се избере и нов заместник-председател на НС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати