16 Април 2024 г. Вторник

ООН: Със съкращенията си САЩ и Европа тласкат света към катастрофа

2011-09-06 14:28:37
Налагането на нови и нови ограничения в публичните разходи и орязване на бюджетните дефицити тласка световната икономика към катастрофа. Този подход на САЩ и Европа цели най-вече да успокои глобалните финансови пазари.

Това се казва в годишния доклад на комисията на ООН за икономическа развити е търговия UNCTAD, разпространен във вторник.

В текста, озаглавен "Предизвикателства пред политиката след кризата", се призовава да започне увеличаване на заплатите, налагане на по-строга регулация на финансовите пазари (включително завръщане към системата на т.нар. управлявани обменни валутни курсове) и целенасочено скъсване с мисленето, в което на първо място се мисли за пазарите.

"Посланието ни е много прагматично - много бързо трябва да обърнем посоката", заяви генералният секретар на UNCTAD Супачай Панитчпакди, който е бивш шеф на Световната търговска организация.

Според него да се отговаря на кризата с фискално затягане на коланите и погрешен и неадекватен подход.

Водещият автор на доклада Хайнер Фласбек твърди, че глобалната икономическа ситуация е изключително опасна и без нови стимули в най-добрия случай ни очаква десетилетие на стагнация.

Сегашната политика е катастрофална, казва Фласбек, който е бивш финансов министър на Германия, а днес ръководи отдела за стратегии по глобализацията и развитието в UNCTAD.

"Ако навсякъде лихвите са почти нулеви и правителствата следват политика на минимални фискални дефицити и намаляване на разходите, то всичко това ще приключи с перманентна рецесия", допълва той.

"Безработицата е силно зависима от търсенето. И ако нямате търсене, то трябва да се намеси правителството с мащабни програми за стимулиране на икономиката. В миналото това бе сценарият на САЩ. Сега положението е по-зле, защото заплатите нарастват по-бавно, което налага програми с по-големи стимули."

В доклада се посочва, че възстановяването от финансовата криза става не само с безработица, което не е било неочаквано, но и с по-ниски заплати. В САЩ, ЕС и Япония, които съставляват 70% от световната икономика, хората очакват стагниране на заплащането.

"Да не се залъгваме - това е реалистичен сценарий за целия развит свят. Ако не разберем поуките веднага и наистина много бързо, просто не ни остават други инструменти. Какво ви остава за възстановяване на икономиката при свити заплати и намаляващи очаквания на частния сектор и домакинствата? Нищо", каза Фласбек на пресконференцията при представяне на доклада.

Прогнозата му е в най-добрия случай догодина икономическият ръст на световната икономика да се забави до около 1.5%, което е наполовина от 3.1%, прогонизирани от ООН.

В доклада голяма част от вината за кризата е стоварена върху дерегулирането на финансовите пазари, довело до стадни действия на скулантите и свръхконцентрация на банковата дейност.

"Виждали сме го в миналото и много хора така и се си взеха поука, че държавите проявяват прекалено доверие към финансовите пазари. Отново и отново виждаме, че финансовите пазари не са много прецизни в оценката си. Хората обаче продължават да вярват в съкращенията на разходи, защото искат да успокоят именно тези пазари, които им дават добър рейтинг, включително и рейтинговите агенции, които далеч не винаги дават правилна оценка", казва Супачай.

Фласбек прогнозира и много неефективна среща на Г-20 през ноември, на която ще се договорят "много слаби" мерки за справяне с кризата и отново ще се подценя влиянието на финансовите пазари. "
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати