25 Април 2024 г. Четвъртък

Хора на Бай Миле и Сретен Йосич създали "Килърите"

2010-07-24 18:26:33

За да посегнеш на Юри Галев трябва да имаш много силен характер, коментира премиерът Бойко Борисов по време на брифинга в МС, свързан с операция „Килърите".

Заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и зам-главния прокурор Бойко Найденов Борисов разкри подробности за групата за мокри поръчки.

Янко Попов-Туци е поръчител на убийството на Юри Галев. Туци, по думите на министър Цветанов, е близък с покойния Бай Миле.

 

Петър Стоянов - ВождаПетър Стоянов-Сумиста - който се оказа кум на Сретен Йосич, е билорганизатор - заедно организирали убийства с Васил Костов (Васко Кеца).

 

Кеца, който имал отношение и към убийството на Румен Рачев в Шумен, бил гард на убития преди години бос на СИК бай Миле.

"Ковчежник" на оръжията на групата бил Методи Иванов, с пробация за незаконно притежавани оръжия.

По повод на тази пробация премиерът не се сдържа икоментира възмутено - "Кой съдия има моралната воля да постанови пробация за човек, притежаващ нелегално карабини и 4500 патрона? Кой съдия си легна спокойно вечерта, като реши, че този човек трябва да отиде на пробация?".

Ей сега искам моя приятел Лазар Груев (шефът на ВКС, б.р.)да излезе и да каже "Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ни вече лежат тези трупове", настоя Борисов.

Знаете ли колко много са 4500 патрона, ще стреляте 2 часа и няма да ги изхабите, информира премиерът. Толкова е въоръжението на СДВР, според него.

Стрелецът в групата бил Георги Петков-Дачи. Галев е трябвало да бъде убит на 13 юни на рождения ден на сина му. Трябвало е да бъде ликвидиран в ранните часове, уточни Цветанов.

Галев се "разминал", защото от заведението, в което празнували, отишъл в близък бар и така провалил схемата на килърите.

На 26-27 май групата разигравала как точно ще се ситуира, за да убие Галев, съобщиха още на брифинга.

Човекът от властта, съпричастен към групата, е полицай от Червен бряг, подпомагал лихварската дейност на Васко Кеца.

Мотивът за убийството, по думите на министър Цветанов, еличен конфликт между Галев и Янко Попов.
Все още пък не е ясно кой е препоръчал Сумиста за парламентарен сътрудник в образователната комисия в НС.

20 лица са задъжани при операция Килърите, потвърди силовият министър Цветан Цветанов. 14 са разпитани като свидетели и са освободени, още един след разпит е освободен,5-има остават в ареста - Сумиста, Туци, Дачи, Методи Иванов и Кеца.

Борисов уточни, че резултатите от операцията са дошли по-бавно, защото е трябвало да се съберат достатъчно годни доказателства за пред съда.

Още доста убийства ще излязат в хода на разследването и още доста подготовки за такива, коментира министър-председателят.

Министър Цветанов също е доволен от операцията. За една година създадохме възможност за екипна работа и междуинституционално взаимодействие, изтъкна Цветан Цветанов.

По повод честите критики за силови арести от МВР при акциите, вътрешният министър каза, че заедно със спецполицаите е имало и медицински екип и психолог. Удовлетворен съм от това, което правят колегите, изтъкна Цветан Цветанов.

Няма да има съкращения в МВР, защото хората работят и вършат много добра работа, допълни премиерът Борисов. Не че съм от МВР, но трябва да ги подкрепяме, категоричен е той.

МВР работи мотивирано, убеден е премиерът. "Фискалната политика изисква силна работа на МВР и ДАНС, и разбира се висшето ръководство на главна прокуратура", заяви още премиерът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати