24 Април 2024 г. Сряда

Първанов очаква същински дебат за президентския вот

2011-09-06 06:36:44
Надявам се на максимална деперсонификация на кампанията, за същински дебат. Радвам се, че най-сетне имаме кандидатура от ГЕРБ, което канализира и самия президентски дебат. Това каза на пресконференция при посещението си в Плевен президентът Георги Първанов.

Най-настойчивото послание бе, че Росен Плeвнелиев ще работи за стратегически дебат за бъдещото развитие по основните приоритети за страната. Коректно ще е да се отбележи, че досега президентската институция е провокирала такъв дебат, посочи Първанов. 

Когато дебатираме за приоритети, президентът може да помогне много, но аз се питам какво направи правителството. Институциите имаме сходни виждания за приоритетите, но те да не са само декларативни, каза Първанов. 

Според президента Георги Първанов е необходим дебат по здравната реформа, по образованието. По думите му на кандидата за поста ще му се наложи да отговаря по важни въпроси за несвършеното от правителството в тези сфери. Бих предложил един такъв дебат да бъде изнесен пред скоби. Да се говори по приоритетите, но по реалните мерки, които ще бъдат взети, посочи Първанов.

Президентът постави въпроса за социалния президент. Един президент не може да не бъде социален в критериите за оценката на законодателството, даже и заради тези писма, които приемната е обсъдила, анализирала. Знам, че направеното е много по-малко от това, което хората очакват, каза Първанов.

Той се обърна към кандидата на ГЕРБ и към останалите с въпроса дали е възможен социално ангажиран президент и дали те ще бъдат такива.

„Вижте моите случаи на вето, повече от половината от тях са свързани със социална проблематика”, каза още Първанов.

Аз съм песимист за намеренията на това правителство да реализира АЕЦ “Белене” и съм оптимист за бъдещето на проекта като цяло, заяви президентът.

По думите на Първанов, ако това правителство не продължи строежа, "ще го направи друг след тях, но за съжаление с голямо забавяне". Загубата на динамика в енергийната дипломация и респективно в борбата на енергийния пазар е загуба на много ресурси, на много възможности, посочи той. 

"Когато казваме, че енергетиката е приоритет - аз казвам номер едно, това означава незабавно да се пристъпи към строителството на АЕЦ “Белене”, защото бяха загубени две години, без да е ясна перспективата на този възможно най-крупен наш икономически проект”, каза президентът. 

По повод изказване на кандидат президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев, че референдум за централата не е нужен, защото трябва да се действа, държавният глава отговори, че той би снел своята идея за допитване до населението, ако се действа категорично. 

Попитан за бъдещето на АБВ Първанов заяви, че гражданското движение има своята перспектива като обединяващо експертните усилия на възможно най-широк кръг специалисти - тези, които партиите са изолирали и пренебрегнали. 

Той потвърди намерението си да се върне в БСП. 

Първанов каза още, че не бива да се посяват прекомерни очаквания и илюзии към президентската институция, когато става дума за реформирането и структурирането на съдебната власт. Според него няма лостове това да се случи. 

Струва ми се, че досегашният правосъден министър имаше много повече лостове да ускори съдебната реформа, отколкото би имал като вицепрезидент, аргументира се той. 

Георги Първанов смята, че би трябвало темата за приемствеността също да бъде в предизборния дебат. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати