29 Март 2024 г. Петък

Българинът: С добро, към по-добра държава

2011-09-05 07:34:12

Според изследване 54% от нашенците вярват че страната ни би била по-хубаво място за живеене, ако хората проявяват повече нежност.

Проучване за степента на проява на нежност и доброта,

рекламапроведено в цяла Европа, разкрива поведението на жителите на държавите и съставя карта на нежността, която представя „най-нежните” и „най-малко нежните” държави на континента. Докладът, който е представителен за всяка една държава, е базиран на интервюта сред 500 човека, равно разделени мъже-жени.

 

Преки заключения, отнасящи се за България, показват, че 54% от българите вярват че страната ни би била по-добро място за живеене, ако хората проявяват повече доброта един към друг. Според доклада всеки втори българин вярва,че стресът е причината да не споделя достатъчно нежни моменти със семейството и приятелите си (52%). Спрямо отговорите от проучването се предполага, че нашенецът е подложен на най-много стрес от цяла Европа.

Във същото време всички европейски държави отговарят, че стресът е най-голямата причина, за да не проявяват доброта. Все пак, може да се каже, че най-големият процент отговорили в тази графа са българите. С най-близки резултати до нашите са Русия (46%), Полша и Германия с по 43%.

Освен това всеки четвърти българин смята, че не проявява достатъчно нежност, тъй като счита, че не е подходящото време за това (25%). Почти 1/3 от мъжете у нас предпочитат да бъдат учтиви само понякога, като това се отнася и за 19% от жените.

Повече от 1/3 от мъжете между 18-24 години пък мислят че не е уместно да бъдат нежни през повечето време (35%).

За 40% от българите проявявата на малко доброта по няколко пъти на е част от ежедневието. Всеки един на трима българи пък намира себе си за учтив човек (35%)

Един от най-любопитните изводи, споменати по-горе, обаче е, че 54% от българите вярват че страната ни би била по-добро място за живеене, ако хората проявяват повече доброта един към друг.

В тази връзка по-малко от 1 на всеки 10 човека смятат, че не са достатъчно учтиви като хора (8% ). 33% от българите мислят, че проявяват еднаква нежност към семейството си и приятелите си.

Заключенията от основните резултати на анкетата в сравнителния анализ на България спрямо остналите Европейски държави показва, че страната ни е на 9-то място от 17 европейски държави по проява на доброта.

Най-учтиви са унгарците, а на последно място са чехите.

Повече от 40% от българите смятат, че са достатъчно учтиви в своето ежедневие, докато средно за Европа, най-много от гражданите на изследваните страни (43%) смятат, че проявяват нежност няколко пъти на ден. Интересното е, че над половината от турците (56%) казват, че проявяват доброта няколко пъти на ден. Другите страни проявяващи най-много нежност са Унгария (58%), Португалия (53%), Украйна (52%), Литва (50%).

Според изследването, турците в най-голяма степен намират себе си за добри хора (52%). Най-голям процент от европейците (37%) смятат, че „вероятно” са добри. Българите заедно с турците и португалците са с най-висок процент отговорили, че намират себе си „определено” за добри.

По скалата от 0 до 10 (като 0 е най-голяма проява на нежност към семейството, а 10 е най-голяма проява на нежност към приятелите) най-голям процент от всички отговорили във всяка една държава, поставят себе си на 5-то място, което е пълната среда между двете. За България процентът е 33.

13 от 17 държави са сигурни, че ако хората са по-учтиви един към друг, светът ще бъде по-добро място за живеене. Най-сигурни в това са унгарците (58%) и литовците (58%), като българите са на трето място с 54%.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати