26 Април 2024 г. Петък

Удря ни свинския грип А(H1N1), птичият ни прескача

2011-09-04 07:33:18

Свински грип настъпва към Балканския полуостров, включително и към България. Той е със същия щам, без изменения и кръстоски, който върлуваше и през миналата зима.

Това съобщива пред „Монитор” националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, позовавайки се на информация от Световната здравна организация.

Към момента в Европа все още не е регистриран нито един болен от пандемичния грип, както всъщност е медицинското название на свинския.

Птичият грип пък тази година ще ни подмине. Ако достигне Балканите, от него най-много могат да се разболеят птици, но не и хора, тъй като щамът му не се е кръстосал с нито един от тези, които поразяват човека, твърдят още от СЗО.

Нов щам на инфлуенцата тази зима няма да има, но ще ни мъчат трите познати от миналия сезон, казва още проф. Мира Кожухарова.

Това са А(H1N1), Пърт H3N2 и Бризбейн, уточни националният консултант по епидемиология. Затова и ваксините, които се произвеждат в момента, са съобразени именно с тях.

По думите на Кожухарова, преболедувалите свинския грип миналата година имат известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.

По информация на Министерството на здравеопазването се очаква новите грипни ваксини да бъдат продавани в аптеките още в края на септември.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати