20 Април 2024 г. Събота

Ислямското було измества оскъдните бикини в Рио

2011-09-03 14:33:02

"Салам алейкум!", провиква се Омар на влизане в Джамията на светлината - първия мюсюлмански храм на Рио де Жанейро, разположен в северната част на града, чието изграждане почти приключва.

Това са малкото думи, които Омар може да каже на арабски, и затова той продължава разговора на португалски с 
другите богомолци, които като него са предимно бразилци, приели исляма в най-голямата католическа страна в света.

"Открих в исляма всичко, което винаги съм търсил. Срещнах Бог такъв какъвто е, а не какъвто е според 
интерпретациите", признава този 34-годишен специалист по графичен дизайн, застанал до съпругата си Алесандра Фрия, която след приемането на исляма вече се нарича Фатима и носи ислямско було.

"В началото майка ми умираше от срам, когато трябваше да излиза навън с мен. Носех ислямското було, за да подчертая, че вече съм мюсюлманка, че вече напълно съзнателно съм избрала да бъда част от едно малцинство", казва Фатима. 
В действителност в Рио човек много по-често може да срещне жени с оскъдни бикини в крайбрежните квартали, но да се види забулена от глава до пети жена е рядкост, посочва БТА.

Омар и Фатима следващата година ще отидат в Саудитска Арабия, за да учат арабски благодарение на стипендия, отпусната им от саудитското правителство.

В Рио имало петстотин мюсюлмански семейства, от които 85 процента са бразилци, приели исляма без да имат никакви арабски корени. 
Парадоксалното е, че  след атентатите от 11 септември 2001 г. в Бразилия се породи интерес към исляма и много хора решиха да сменят вярата си, разказва  Пауло Пинту, специалист по исляма в университета Флуминезе.

"Първоначално ислямът се възприемаше като нова форма на съпротива", допълва специалистът.

Но една сапунена опера - сериалът "Клонинг" - чиято премиера беше три седмици след атентатите от 11 септември, стои всъщност в основата на любовта на бразилците към исляма.

"Действието в популярния сериал "Клонинг" се развиваше в Мароко и филмът представяше Ориента в положителна светлина, а мюсюлманските герои в него бяха добронамерени", припомня Пинту.

"Човек е склонен да вярва, че бразилската култура със своята чувственост и освободеност противоречи на правилата на исляма. Но в действителност в бразилската култура има много консервативни правила, в това число и правилата за сексуалността. Достатъчно е човек да си спомни, че в Бразилия евангелистките движения имат голям успех", казва още Пинту.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати